tips² penting dalam penjagaan kulit wajah.. - IBU ELLY SHAKLEE

Sunday, 1 January 2017

tips² penting dalam penjagaan kulit wajah..

    Assalamualaikum dan selamat tahun baru 2017 readers! Ya Allah skjpnya masa berlalu kan, dah menginjak setahun umur.. korang dah set target utk tahun baru ni? Ke x ambil port pun? Lantak lah tahun baru ke tahun lama ke still sama je kan.. hidup juga kan. Kahkah.. bg yg ade rezeki masih lg hidup, alhamdulillah.. tahniah dan syabas ibuElly ucapkan.. Allah masih sygkan korang dan nk korang buat yg lebih baik dlm permulaan hidup baru ni.. mari set target dan niat, mohon doa bnyk² pd Allah, bersangka baik dgn Allah, jadikan Quran sbg rutin harian, in shaa Allah semuanya akn jadi lebih mudah nnt.. (panjangnya mukadimaah kan!)

    Ok sbenanya pagi ni ibuElly nak cite ttg tips penting dalam penjagaan kulit wajah.. al maklum.lah, ibuElly ni penah ade sejarah kulit muka terlampau teruk.. sensitif sgt, dgn berminyak hape sume ckup.. tp skang dah slow² ok dan semakin baik.. cuma sekali sekala tu ade la jugak jerawat naik, tp xbnyk la dah mcm dulu.. ok jom check it out!

   

Rangkaian produk Cosmoderm dan juga Mora Argan oil by MIRA FILZAH.. 

    Ok ni skincare ibuElly sejak hujung Ogos, 2016.. produk Cosmoderm ni boleh didapati di farmasi, guardian, watson.. atau nak senang beli je kat SINI .. so far ibuElly puas hati sgt dgn Cosmoderm ni.. actually dulu penah pakai, masa mngandungkan Dahlia.. muka nai jerawat bnyk.dn tinggalkan parut hitam.. g farmasi, dia cdangkan cosmoderm vitamin e utk parut tu.. mmg ok sgt! Lepas tu stop, bese la darah muda nk cuba mcm² benda baru kan.. jadi tukar² skincare la kojenye.. menyesal tak sudah! Eh Cosmoderm nj bukan ada skincare je tau.. mandian , pencuci intim, krim utk kulit kering pun ada.. shampoo je takde.. 

   

    Ok lepas kulit dah jadi teruk gitu, barulah ibuElly ada kesedaran nk jaga amanah Allah iaitu wajah yg Allah dh bg dgn cukup sempurna ni.. sejak dari tu jugalah ibuElly lebih berhati-hati dlm memilih produk skincare.. menyesal tak sudah! Ok first of all, ibuElly akn cuci muka guna MAKEUP REMOVER dulu, maksudnya sblm cuci muka la.. tiap² hari lepas bangun tidur, lepas balik dr jalan²/kelas, lepas berbedak, mesti akan cuci dulu muka guna makeup remover ni.. ingat org yg heavy makeup je ke nk kena cuci guna makeup remover?? Kita yg tak pakai makeup pun kena cuci muka juga tau! Tau tak bila kita terdedah dgn persekitaran luar, wajah kita akn mudah terdedah dgn habuk dan debu yg boleh menyumbatkan pori² kulit kita.. sebab tu walaupun tak makeup, kena juga cuci guna makeup remover ni tau!

    Ok yg kedua, cuci muka TANPA AIR, guna magic exfoliating gel tu.. gel ni berfungsi mcm scrub la jugak.. tapi disebabkan muka ibuElly ni berjerawat dan bermasalah, so ibuElly prefer scrub atau gel yg tak menyakitkan kulit.. korang yg takde mslh blh je guna scrub biasa tu no hal punya.. scrub ni fungsinya untuk MENANGGALKAN SEL KULIT MATI, MEMUDARKAN PARUT DAN JERAGAT DAN MEMPERBAHARUI SEL KULIT YG BARU.. ibuElly suka sgt pakai gel ni.. lepas cuci, rasa lembut sgt!

    Yg ketiga, cuci muka guna pencuci yg sesuai dgn kulit korang.. yg berminyak ke, kering ke, normal ke.. make sure cari pencuci yg betul² sesuai tau! Pencuci muka ni benda yg paling utama dlm.penjagaan kulit wajah.. salah.pencuci, kemungkinan besar kulit wajah juga akn bermasalah nnt.. lepas cuci muka guna cleanser, kesannya lagi umpphh! Lembut je kulit!! Yg keempat, sapu kulit wajah dgn toner yg sesuai dgn kulit wajah.. toner ni fungsinya untuk sekatakan tona kulit dan meresap jauh ke dalam kulit kita supaya bila kita pakai produk seterusnya, ia akan dpt diserap dgn baik.. kalau ibuElly nak bermasker mlm tu, lepas step 3, ibuElly akn jump ke step 5 dulu baru 4.. maksdnya lepas cuci mask tu dr muka, baru apply toner.. mask tu sapukan rata pada kulit, tggu 15-20 minit lepas tu basuh.. keringkan dan baru apply toner.  Mask ni pakai 2-3 hari seminggu je tau.. jgn pakai hari² pulak.. sbb mask ni bersifat deep cleanse, pakai hari² akn mengeringkan kulit..

    O last but not least, step yg terakhir iaitu apply SERUM pada kulit wajah.. kalau korang nk tau, waktu mlm mmg kulit muka akan bertindak untuk memperbaharui sel² kulit yg baru dn lebih sihat.. jd bila korang apply SERUM, kulit akn bertindak berkali ganda dan efektif dlm mengembalikan keanjalan kulit wajah korang tu.  Mcm booster la kiranya serum ni.. dlm drama Korea, deme ni tak pernah tggal tau serum² ni.. mask pun sama..mana yg baik dr drama Korea ni kita ambik tauladan ye dak.. kihkih..

    Ok MORA tu ibuElly ada jual juga.. boleh lawat ibuElly punya ig : elifaismail .. kwsn Ipoh boleh cod aje.. luar tu ibuElly pos lah dun worry.. ni haa rupa mora nya..


15 ml - rm60
30 ml - rm100
Yg kecik NOT FOR SALE kata Mira Filzah

    Ok tu je utk entry kali ni.. jangan lupa supplemen Shaklee juga untu dalaman tau.. korang yg nak order Shaklee dan juga Mora, blh whatsapp ibuElly di 017 560 4426.. choww!!



No comments:

Post a Comment