skincare BERACUN??! - IBU ELLY SHAKLEE

Tuesday, 18 April 2017

skincare BERACUN??!

      Assalamualaikum w.b.t syg² sekalian.. rindu #ibuElly tak? Hehe.. Harini kelas tuisyen cancel lagi sebab tiba² gatal satu badan! Alhamdulillah, diberi ujian sebegini sebagai pemghapus dosa² kecil.. Moga ibuElly lebih meningkat keimananya hari demi hari.. 😀

      Dah semakin tular sekarang, mengenai SKINCARE BERACUN  ni.. Ade antara pembaca ibuElly ni pernah kena ke? ibuElly tak malu mengatakan, YES! ibuElly juga pernah jadi mangsa skincare online ni! Nak tengok muka ibuElly dulu??



Ni keadaan kulit ibuElly masa September 2016.. Gila menangis je hari² tengok muka sendiri

      Dulu² ibuElly takde lah masalah kulit teruk sgt mcm ni pun.. Setakat jerawat tu mmg biasa lah.. Tapi bila stop pakai satu set skincare ni dam kebetulan masa tu tgh pregnantkan Dahlia, tiba² naik mcm ni tak henti²! IbuElly pk sebab hormon time mengandung ke kan so pk ala nnt² ilang lah! Tapi sangkaan ibuElly meleset! Dah la nk raya, muka tak elok², jerawat xmo surut, rmai org makin tegur.. Aiseyy mmg stress hari² la citenye.. 

     Tapi serius lah, masa mula² guna ya Allah kagum gila tgk muka flawless habis! Seketul jerawat pun takde, kulit rata dan licin sgt!  Rupanya masa tu kulit ibuElly memang dah nipis sgt², kuman pun takut nak membiak sbb bahan kimia dan kandungan merkuri terlalu tinggi!  Kulit kita yg normalnya biarlah ade seketul 2 ketul jerawat takpe dr yg sejurus lepas pakai akincare terus flawless! Sebum yg berlebihan pd kulit kita akn mengaktifkan kuman dan menyebabkan jerawat.. Kulit kita ni ada 3 lapisan, lapisan paling luar kita panggil epidermis..  Epidermis ni la yg kita dok nampak ade jerawat la, blackhead la whitehead la.. 

      Skincare beracun ni kandungan bahan kimia dia tinggi sgt! Dia akan nipiskan kulit kita dan clearkan habis semua kuman yg ada.. Kuman tu pun bkn sbb terhapus disebabkan skincare tdi, tapi deme pun takut nak bertenggek kat muka kita yg dah dilumur dgn skincare beracun ni.. Ate, deme nak hidup juga.. Tggu lama² atas kulit kita yg beracun tu lama² dioang pun xleh survive.. Betul tak? Jadi jgn ingt bila dah licin dan flawless kulit kita tu elok! Elok sekejap je pastu menanggung lah azab muka jadi teruk nnt! 


KENALI SKINCARE ANDA SAMA ADA BERACUN ATAU TIDAK

Ada beberapa cara lah korang nk kenal dan tahu sama ada skincare tu beracun atau tak.. Ni nerdasarkan pengalaman ibhElly dulu la ye.. Now serik dah nk guna skincare online.. Bukan tkde yg x elok, tapi bnyk yg beracun dari yg bermadu.. Wahh gituu! So mcm mana nk kenal??

  1. Krim malam die berkilat²
  2. Bau harum semerbak (sbb dh campur bahan kimia nk kasi wangi dan tahan lama) 
  3. Guna tak sampai seminggu jerawat dah takde dan muka pun jadi clear dr cela
  4. Bila stop seminggu atau 2 3 hari, jerawat dan parut² hitam timbul di permukaan kulit
  5. Ada yg guna 2 3 hari jerawat batu la jerawat nanah la sume naik (nk kata healing crisis pun takut ni) 
  6. Harga yg terlalu murah! 
  7. Produk yg mnjanjikan 3 hari dah putih, 3 hari dah flawless,  3 hari dah gebu (ini bahaya, terlalu bnyk bahan kimia dlm tu!) 

Ok ni rasanya kesan yang paling ketara lah yg korang boleh nampak sejurus lepas guna skimcare tu.. Mmg la kita oang pmpuan suka beno nk nmpk cantik, putih.. Tapi agak² pakai 3 hari dah putih gebu rasanya brp tan bahan kimia diorang letak dalam tu?? Korang pandai dan bijak kan, fikir sendiri la ye..


JENIS PENCUCI MUKA UNTUK KULIT BERJERAWAT DAN BERMASALAH

      Ok ibuElly fokus kat kulit bermasalah la ye memandangkan ibuElly sndri pun mmg ada kulit bermasalah sampai skang kesan penggunaan skincare online ni.. Nak cantik mmg cepat sgt, tapi nak perbaik tu makan banyak masa dan bnyk duit! Sabo jela kome, dah tau mcm tu takyah la dok gatai p cuba skincare tu skincare ni.. Tambah² muka yg dh mmg elok xde masalah langsung tu, hentikan lah nk cuba mcm² kat muka tu tau! Syg kulit oiii!

      Apa jenis skincare yg sesuai utk kulit berjerawat ni ye??

  • Pencuci WAJIB dlm bentuk GEL
  • tidak mngandungi buih 
  • Elakkan beli pencuci yg ade tulis (foam cleanser) 
  • Drpd FOAM CLEANSER, pilih yg ada tulis ACNE CLEANSING GEL ataupun GEL CLEANSER
bukan apa sebab buih ni tekstur dia agak kasar tau utk kulit berjerawat.. So tu sbbnya kita yg ada kulit bermasalah ni disarankan guna pembersih muka berbentuk GEL.. tu baru betul! Mcm ibuElly skang pakai set http://www.wardahbeauty.com/en/products/exclusive-two-way-cake .. Korang nak cuba pun boleh, cumanya Wardah ni murah la sikit berbanding Shaklee punya skincare kan.. Tapi kalau korang ade bujet lebih takde masalah nk guna Shaklee pun.. Lagi bagus! ibuElly ni kalau ade bujet lebih dah lama ambil set skincare Shaklee aje.. So far skincare die ibuElly pakai MAKEUP REMOVER NUTRIWHITE, serius terbaik! Abes sume daki, whitehead, blackhead dia kasi clear!!

      Selain skincare, korang kena topup juga dgn vitamin utk rawat dari dlm.. Ni antara vitamin yg ibuElly amalkan sepanjang 7 bulan dgn Shaklee ni..


Yg bawah masa Jun 2016, dah la nk raya muka teruk! Start makan masa September 2016


3 set ni mmg superb! Parut lun cepat hilang! 


Ni kejadian 17 April 2017.. Tak makeup pun just pelembap dan bedak Wardah.. Bedak pun korang boleh nampak pakai nipis je.. Kamera depan 20mp (kahkah perlu ke kan! 😝)

      Nampak beza tak? Alhamdulillah kulit dah jauh beza dari dulu.. Jerawat naik sikit² xpe tanda kulit kita sihat.. Ni pakai terus flawless sebiji jerawat pn xde haa itu kena careful.. Kemungkinan besar skincare korang BERACUN dan TINGGI KANDUNGAN MERKURI! 


RANGKAIAN PRODUK PENJAGAAN KULIT SHAKLEE

 Ok Shaklee ni ads 2 jenis produk skincare tau.. NUTRIWHITE  dan juga ENFUSELLE..  NUTRIWHITE (sesuai utk kulit normal) manakala ENFUSELLE (sesuai utk kulit berjerawat dan bermasalah).. Enfuselle ni lah yg ibuElly nk try nnt if ade rezeki lebih.. Meh nak tnjuk gambar skit mcm mana rupa skincare ni :


Set Nutriwhite Shaklee untuk kulit normal dan kombinasi


Set Enfuselle untuk kulit berminyak, berjerawat dan bermasalah

Ini lah set penjagaan kulit Shaklee.. Haa mesti trkejut kan sbb selama ni ingt Shaklee ade vitamin je.. Ade bnyk lagi produk Shaklee lain selain vitamin.. Ade masa ibuElly post yg tu pulak.. Ok cukup smpai sini dulu ye.. Nanti² kita sambung review produk produk Shaklee yg lain pulak tau.. 😘

Nak beli Shaklee area Ipoh boleh cntact ibuElly di sini :

Fb : Elifa bt Ismail
Fb page : Shaklee Ipoh
Ig : elifaismail 
Tel : 017.560.4426

Your friendly distributor 😚😘





No comments:

Post a Comment