hebatnya memberi.. 🤗🤗 - IBU ELLY SHAKLEE

Saturday, 17 June 2017

hebatnya memberi.. 🤗🤗

      Assalamualaikum korang.. Kejap beno asenye dah weekend balik kan.. Asenye baru je lagi cuti hujung minggu.. Harini ibuElly nak g amek report card Iskandar di tadika.. Terasa tua dah ibuElly ni haa padahal baru je 26 tahun.. Hahahahahahahahahahaha perasan muda lagi tu!!! Hari ni pun birthday Dik Lia yg ke-2 tahun.. Alahai ape hal cepat sangat membesar anak² ibu! 😦😦😦😦

POWER OF GIVING 

      pernah tak korang terfikir, hebatnya kuasa memberi ni?? Ke korang rasa makin banyak korang memberi, makin miskin? Dalam Islam, ada pepatah yg berbunyi, ' tangan yg di atas lebih baik daripada tangan yg di bawah '.. Means tgn yg memberi lebih baik drpd tgn yg menerima.. Bukanlah maksud tgn yg asyik terima je tu x baik kan.. Jgn salah Paham pulak, point kat sini nak cerita ttg the power of sadaqah ..


      Korang kena rasa sendiri tau kuasa sedekah ni.. Dah tau dan rasa sendiri kan, baru tau mcm mana perasaan dan rasa puas hati tu bila kita memberi pada org lain.. Paling best, bila pemberian kita tu sedikit sebanyak dapat bantu org lain utk jalani kehidupan dengan lebih baik.. Tak kisah korang nk kena Sedekah brp sebenarnya, apa yg ada dlm Purse/akaun bank, haa bagi jela.. Percayalah, rezeki korang akan mencurah-curah kalau korang amalkan sedekah ni tau.. Niatkan dan redha atas sedekah kita tu..  Kat suami ibuElly pun, ibuElly bagitau die gini.. Lagi² lelaki kan, tanggungjawab pada mak ayah, adik beradik lagi lah kena utamakan.. 

      Cumanya, org kita ni anggap makin banyak kita dok bagi pd org makin sikit harta kita tu.. Salah sama sekali!!  Jadi, tu sebab ibuElly anjurkan korang buat dulu, hayati dulu apa makna sedekah ni.. Nanti korang sendiri akan rasa ketagih tau, trust me! Apa yg membuatkan ibuElly lagi yakin dengan kuasa sedekah ni, bila dok dgr ceramah Ustaz Kazim, ceramah ustaz²/ustazah² (serius tak ingt nama)  lain, dgn penceritaan diorang, dgn cara penyampaian diorang, tu yg membuatkan ibuElly rasa tertarik utk jadikan sedekah ni sbg satu amalan harian. .. IbuElly sndri pun, akan peruntukkan sedikit payment tuition utk tujuan sedekah ni.. Bonus Shaklee simpan nk buat travel.. Kihkih! Tapi kdang² trguna juga sikit kan, time sesak² tu.. 

      

Saluran Sedekah ni banyak.. Korang boleh pilih apa saja jenis sedekah janji tak melanggar hukum syarak.. 🤗

        Korang, sedekah tak semestinya dengan duit semata.. Banyak lagi sebenarnya Cara lain utk kita smpaikan sedekah tu kpd org ramai.. Salah satunya guna fizikal dan tubuh kita lah! Ilmu Allah tu kan luas, jadi jgn spesifikkan sedekah tu hanya pd wang ringgit.. Even kata² kita yg dpt menenangkan dan menggembirakan hati org lain pun dianggap bersedekah tau.. Tolong alihkan objek tajam yg ada di atas jln, bg kucing mkn, pun dikira sedekah.. Jadikan benda² baik yg kita buat, yg dpt memberikan manfaat kpd org lain tu Sbg salah satu cara utk kita bersedekah juga.. Jgn sempitkan fikiran kita tau.. 


Alhamdulillah jika ini yg dijanjikan Allah.. 😻

      Perasaan ibuElly bila amalkan sedekah dlm kehidupan seharian ni, Allah je tau! Serius sekarang ibuElly rasa lgi tenang, lebih bertawakal pada Allah, lebih menghargai insan lain, lebih syg dan ada sifat empati yg tggi ehh mcm² lagi lahh kesan positif yg ibuElly dpt rasa.. Alhamdulillah sgt! Sale Shaklee pun alhamdulillah tiap² bulan mmg akan ade je bonus tunai.. Point ibuElly la yg banyak ye bukan harap downline punya point semata.. Nnt ada masa ibuElly cite pasal sistem dlm Shaklee.. Totally bukan macam sistem piramid iaitu kita akan terima point drpd downline utk selama-lamanya, sama sekali tidak!!  Jadi bila kita rajin bersedekah, tawakal dan serah bulat² pd Allah setelah kita usaha sekerasnya, maka mmg kita akan terima something yg lebih besar daripada Allah.. Something yg kita sndri takkan jangka dan takkan pernah terlintas pun! 

     Salah satu rezeki Allah yg ibuElly tak terlintas langsung di fikiran, adalah harini.. Ya Allah mmg ibuElly sebak dan menangis dlm kete sorang² mengenangkan sygnya Allah pd ibuElly dn masih lagi nak beri ibuElly kebahagian dan kegembiraan walau diri ini terlalu banyak khilafnya.. 😢😢😢


Ni salah satunya.. Asalnya pergi kedai emas nak tindik subang utk Dahlia (because today is her birthday) tapi tup² ibu yg dpt hadiah.. 😄😄😅😅

      Syukur tak terhingga, sebak pun ada.. Kita nak tgk² je, husb dok tanya nak ke.. IbuElly biasa lah gelak² jelakan.. Harga beribu kot, mmg ibuElly xde pun rasa membuak-buak nakKn jugak gelang tu.. Dok la belek² konon mcm nk beli, pdhal saja je nk menerai satu² gelang emaa tu kahkah! Rupa²nya encik suami SERIUS!!  tak sangkanya dapat gelang emas harini.. Tak penah terfikir pun tau nak ada brg kemas yg nilai ribuan ringgit.. 😢😢 pernah belikan cincin emas hadiah  ibu pun takat rm500 lbh sikit gituu je..  Sbb dulu husb belikan gelang gini, tapi ZHULIAN lah! Kihkih! Hbis naik merah² dan gatal² pergelangan tgn ibuElly ni.. Means dia taknak emas tipu lah nak emas ori.. Kahkahkah! Tu yg husb beli juga gelang ni tadi.. Katanya, "kalau kali ni pun gatal lagi tgn tu, jual terus gelang tadi".. Kahkah! Sangat kejam!

      Selain gelang comel ni, dapat juga hadiah dari parents student yg ibuElly dok ajar.. Student ni dari Pakistam, menetap kat Malaysia sbb parents dia sambung bljr rasanya.. Sbb nampak paper² lambang USM kan.. Universiti ibuElly dulu.. 😍😍


Ni haa mak dia bagi.. Terharu sgt tau.. Dlm beg putih tu mak dia hadiahkan telekung.. Sweet gila mak dia tu.. 😘

      
      Mengenangkan semua rezeki yg ibuElly dpt harini, ibuElly betul² rasa yg amalan sedekah yg ibuElly slalu amalkan tu Allah dh lipatgandakannya.. Taktau lah nk explain mcm mana tapi rasa mcm Allah dah balas semuanya secara tunai.. Sbb Allah tau sama ada hati kita ikhlas atau tak dgn pemberian kita tu.. So itU sbbnya kita disarankan niat yg baik² aje dlm melakukaN setiap perkara yg baik.. In shaa Allah, Allah akan balas segala keikhlasan kita tu berlipat ganda malah kurniakan rezeki yg sangat² kita tak jangka.. IbuElly harap, korang akan sentiasa ikhlas dan istiqamah dalam memberi dan dikurniakan rezeki yg mencurah dan tak terduga daripada Allah S.W.T..

Percayalah bila kita jadikan Allah sebagai yg utama, Allah memang takkan pernah lupa dan abaikan kita.. In shaa Allah semoga kita semua berada di bawah lindungan Allah selalu.. 😇😇








No comments:

Post a Comment