ujian yang diturunkan oleh Allah kepada manusia, tak semuanya sama.. 😒😒 (part 1) - IBU ELLY SHAKLEE

Sunday, 18 June 2017

ujian yang diturunkan oleh Allah kepada manusia, tak semuanya sama.. 😒😒 (part 1)

      Assalamualaikum rakan² pembaca, terima kasih sudi singgah lagi kat blog ibuElly ni.. 2 3 hari ni takde mood lagi nak update pasal bisnes.. Dah alang² berblog ni, ibuElly sukannk kongsi serba sedikit ttg kehidupan utk dijadikan pedoman kita pada masa hadapan.. Moga² coretan kisah ibuElly di sini akan dapat naikkan semangat korang dikala duka dan lara ni ye..

      IbuElly bukanlah asal org kaya, bukan juga org senang.. Bersederhana aje, semuanya berubah bila bisnes ayah kandung muflis, dia diisytihar bankrup sewaktu ibuElly darjah 4..masa tu kami masih menyewa di Desa Pakatan, Ipoh.. Rumah teres 2 tgkat yg mana pada waktu tu ibuElly ingt itu rumah kami sendiri.. Kami takkan ke mana² smpai bila²..

       bila ayah bankrup, kami Sekeluarga terpaksa pindah keluar.. Ayah tak mampu lagi nak sewa rumah² kat situ.. Nasib baik, opah ada tanah di kawasan setinggan area pasir puteh, rumah tu pada masa tu masih elok.. Jadi kami sekeluarga berpindah ke situ, kononnya utk sementara je.. Daripada rumah teres 2 tgkat, dah duduk di rumah kayu kawasan setinggan yg kecil dan sempit.. Alhamdulillah, ada tmpt tinggal.. IbuElly positif je masa tu, mengharap yg ayah akn cari rumah lain utk kami nnti..

      Hari berganti hari, bulan berganti bulan, sehinggalah tahun berganti tahun.. Kami masihndi rumah setinggan.. Sehingga lah IbuElly dah naik sekolah menengah.. Rumah kami memang takde elektrik masa duduk, jadi kami mengharap ehsan kakak ibu iaitu maklong ibhElly utk tarik elektrik dari rumah dia.. Kami byr pd die jela bulan² instead of bayar pd TNB.. masa tu mmg susah, balun jelah apa ada..

      Tak Tau kenapa, makin lama ayah makin x bersemangat nk keje.. Keje sambil lewa sehingga ibu yg terpaksa keluar bekerja padahal Ayh masa tu sihat walafiat je.. Ibu start keje sbg tukang cuci di TM pasir Puteh.. Start ibu kerja, ibu yg bagi kami adik Beradik duit belanja, belanja dapur, bil² semua ibu yg mula bayar.. Ayah?? Minta pada ibu lagi ada, makin hari ibuElly rasa makin teruk.. Sehingga ibu dah tak tahan, minta dilepaskan..

       habis SPM, ibuElly dapat tawarAn ke Kolej Mara Kuala Nerang utk sambung matrikulasi selama setahun.. IbuElly mmg xnk pegi, siapa nak tanggung, siapa nak bagi duit utk beli keperluan asrama?? Xde sape. Saudara mara? Hilang entah ke mana waktu kami susah.. IbuElly pasrah, mmg xharap dpt masuk matrik timE tu, sbb mmg x berkemampuan langsung.  Duit yg ada (ibuElly buat keje part time juga masa tu) hanya cukup utk belanja hari².. Mmg takde lebih..

      Masa tu susah, hanya ada basikal je.. Dn kalau Nk ke pekan, ibuElly kena naik bas.. Nk beli moto Pun tak mmpu.. Risau sgt tak cukup duit utk keperluan harian.. Ibu gigihkan juga, ajak ibuElly ke pekan utk minta bantuan Baitulmal dan yayasan Perak.. Ibu nak sgt ibuElly pegi matrik tu, katanya Ade rezeki boleh sambung universiti.. Boleh belajar dan ubah nasib keluarga nnti katanya.. Mengenangkan usaha keras ibu Jalan Kaki sampai rasa nak tercabut je waktu tu, ibuElly gagahkan juga.. Masa ni, ayah tak tahu lah pegi mana.. Belum lagi bercerai, tapi ayah mmg xamek pot pun pasal ibuElly nak sambung bljr.. Katanya takyah pegi sbb xde duit.. Lain sgguh pemikirannya drpd ibu sendiri.
 
      Pegi mintak bantuan, alhamdulillah dpt la rm1500 utk beli brg keperluan.. Tmbah sikit dgn duit masa kerja part time (keje kedai fotostat kena berdiri je tak dibenarkan duduk dr pukul 10 pagi  smpai 7 petang demi gaji bulanan rm450).. 3 bulan juga ibuElly kerja, lepas tu berhenti keje dekat kedai fotostat lain.. Bosnya lebiH baik, boleh buat keje smbil duduk, waktu rehat sejam pun gaji kira, nak mkn megi ke air tin ke amek je.. Cina juga, tapi karakter yg sgt berbeza berbanding bos lama.. Syukur alhamdulillah..

      Ehh ada ke lagi yg nk ibuElly sambung???

No comments:

Post a Comment