August 2017 - IBU ELLY SHAKLEE

Sunday, 27 August 2017

August 27, 2017

LAYAKKAH AKU???

LAYAKKAH AKU???
      assalamualaikum korang.. masha Allah lamanya tak online guna pc.. kihkih.. selama ni ibuElly ber blog guna phone je..sbb malas nk buka lappy dgn askar dua org ni.hahahahahah.. tapi gagah juga lah bukak lappy ni kang lama tak bukak rosak pulak kang kan..

      hari sabtu ni ibuElly kat rumah je.. kelas tuisyen sume student dtg rumah.. ibuElly takah susah2 keluar pun, hahahahahha.. alhamdulillah, Allah mudahkan sungguh laa urusan ibuElly mencari rezeki di muka bumiNya yg luas ni..

      dapat bekerja hanya dari rumah je, dapat tengok anak2 membesar depan mata, ada kereta yg bolehkan ibuElly bergerak buat kelas tuisyen kat rumah student, rumah pengasuh dekat, bank pun dekat (senang nk cucuk duit oiii).. apa lagi yg IbuElly nak lagi??😔

      kadang2 rasa mcm x layak nye lah nk terima semua yg Allah dh bg ni.. rasa bnyk sgt dosa dan Allah pulak bagi nikmat kesenangan dan kebahagiaan kat kita mcm tu je..sedih la mengenangkan mcm tu.. walhal semua ni hanya bisikan syaitan je tau!! so korang takyah nk rasa tak layak sgt ye..

      Allah tu syg sgt kat kita tau even kit dh buat bnyk dosa dengan Dia.. jadi kenapa kita harus berputus asa terhadap kasih sayang yg Allah dh bg sepenuhnya pada kita kan??

 Nur Dahlia masa umur bape bulan tahh

antara nikmat yg Allah bg pada ibuElly adalah dikurniakan anak2 yg comel dan sihat alhamdulillah.. tak pernah sangka yg ibuElly yg dulunya bukanlah baik sgt, banyak dosa.. tapi Allah bagi juga kesenangan dan nikmat hidup yg tak terhingga pada ibuElly..

      sedih dan sebak bila mengenangkan.. tapi kalau kita dok mengenangkan diri kita yg penuh dosa dan tak move on, smpai bila2 la kita duduk kat takuk yg sama je tau..jadi korang pun kena juga usaha ubah kehidupan korang ke arah yg lebih baik tauu..

      Allah tu sntiasa dengar doa2 hamba DIA tau.. kita kena sentiasa ingat yg kita dijadikan di muka bumi ni sama je di sisi Allah.. baik kaya mahupun miskin.. KAYA ATAS DUNIA, BELUM TENTU KAYA DI AKHIRAT SANA KELAK..

sekian saja bebelan ibuElly buat waktu sekarang.. mudah-mudahan korang akan sentiasa di bawah lindungan Allah ye.. 😘😘

Thursday, 24 August 2017

August 24, 2017

vitamin SERBA BOLEH!

vitamin SERBA BOLEH!
      Assalamualaikum korang! Harini ibuElly nk cerita stu persatu ttg vitamin Shaklee.. Tapi bukanlah semua sekaligus dalam satu entry ni je. Jenuh tau nk taip! Hahahahahaha! 😝 so tgk pada tajuk, harini ibuElly nk cite ttg ALFALFA COMPLEX  .. ade yg penah mkn ke??

      Ramai juga dlm kalangan cust ibuElly yg amalkan Alfalfa ni.. Ada yg makan utk tambahkan susu badan, untuk turunkan berat, untuk ikhtiar atasi senggugut  dan mcm² lagi lah! Sebab vitamin Shaklee ni kebanyakannya semua punyai fungsi tersendiri tau.. Tu yg tak rasa rugi beli.. 😆

APA ITU ALFALFA??  

Alfalfa ni sebenarnya adalah tumbuhan tau.. Dulu² masa baru² kenal Shaklee haram tau pun Alfalfa ni tumbuhan.. Ingatkan binatang ke, pasir ke kan.. 😜 rupanya bila dh join biz, baca buku nutrisi Shaklee barulah tau ia adalah TUMBUHAN..

Ni haa rope Alfalfa Complex.. Mcm peronah nampak kat pasar raya. Ke ilusi semata? 

      ALFALFA - dikenali sebagai ' RAJA SEGALA TUMBUHAN '

alfalfa yang digunakan untuk menghasilkan ALFALFA COMPLEX SHAKLEE diambil dari tanaman di California yang BEBAS PESTISID, HERBASID dan menggunakan bahan kompos/baja bebas kimia je tau. .

      Tumbuhan ni ambik masa sekurang-kurangnya 2 tahun tau untuk membesar dan akarnya boleh mencapai sehingga 20 kaki ke dalam tanah untuk MENYERAP PELBAGAI NUTRISI! Haa kalau korang nak tau, semakin dalam tumbuhan atau akar tu ke dalam tanah, semakin banyak nutrien yg dapat diserap oleh tumbuhan tersebut.  

      Alfalfa ni juga berfungsi tau untuk membantu seimbangkan tahap keasidan dalam tubuh.  Badan kita ni kalau terlalu berasid sgt, tak bagus tau.. Haa mula la mcm² toksin akan melekat pastu mcm² la penyakit kronik dok dtg.. 

      Alfalfa ni sangat BERALKALI  dan sebab tulah ia berupaya menyingkirkan lebihan toksin yg tak diperlukan oleh tubuh badan kita ni.. Yela kau dh mkn mcm², badan pun kdang² dh x mmpu nak tolong singkir sama, so kena minta bantuan juga.. 

TESTIMONI PENGAMAL ALFALFA  

Kena konsisten la ye.. Makan seminggu pehtu nk flawless mana maunya! 

Cust ibuElly yg amalkan Alfalfa

      Ada lagi, malas btul nk scroll cari balik.. Hahaha.. Tak kurang juga ada yg bagi testimoni time sembang²..😝 ate mana nk ade testimoni bertulis dh kalau ckp mulut je kan.. Kihkih.. Ade cust bagitau :

' Kak, Alfalfa tu mmg boleh turunkan berat eikk? Tak sangka makan untuk lain, benda lain yg dapat.. Alhamdulillah sgt la kak.. '

      Kihkih.. Cust ni asalnya nk mkn untuk kurangkan masalah senggugut dia.. Masalah senggugut masih lagi tak berapa ok, tapi berat dia pulak yg turun! Untuk senggugut ibuElly cadangkan ambil GLA COMPLEX & OSTEMATRIX.  dua ni mmg bagus utk PMS 😉

      Untuk Alfalfa ni, ibuElly rasa korang yg nk turunkan berat, nak singkirkan toksin bagus sangat cuba Alfalfa ni tau.. Bukan untuk tu je, untuk ibu menyusu  pun boleh tau! Bantu TAMBAHKAN SUSU BADAN IBU²..

KHASIAT DAN MANFAAT ALFALFA COMPLEX SHAKLEE  

Tak larat dah nak taip.. Hahahahahah! Hopefully korang boleh paham ye

Ok lahh.. Koranng boleh like page fb Shaklee ibuElly, Pengedar Shaklee Ipoh

ATAU 

boleh contact ibuElly kat wasap 0175604426 tau.. Tatatatatatata! 






Wednesday, 23 August 2017

August 23, 2017

betul ke Vitamin ni memudaratkan?

betul ke Vitamin ni memudaratkan?
      Ada banyak jenama vitamin kat farmasi dan pasaran sekarang ni kan.. Tak kurang juga vitamin² atau supplemen yg bnyk dijual secara online ni.. Yg kita sndri tak tau sama ada betul² selamat atau tak.. Ada juga yg terlampau murahh! Mcm tak logik pulak kan.. 🤔

      Ramai usahawan skang nak dapat duit cepat, nak buat produk sendiri.. Buat produk lagi senang nk kaya kata deme.. Terpulanglah, kalau produk korang dapat memberi manfaat kepada org lain, dipersilakan.. Kalau semata-mata nakkan keuntungan semata-mata, sila berhenti sekarang!

      Namun, dalam bnyk² jenama kat pasaran skang ni kan.. IbuElly hanya percaya pada satu jenama sahaja, iaitu SHAKLEE.  alhamdulillah, dah hampir setahun ibuElly setia dengan Shaklee.. Banyak sgt perubahan yg Shaklee dah berikan pd ibuElly.. Serius talkk!


      Dan yg bestnya, dengan Shaklee ni kita bukan hnya dapat manfaat vitaminnya, kita juga boleh mulakan perniagaan kita tau.. Korang tau tak, asalnya ibuElly join Shaklee ni utk makan sendiri je.. Sebab ada masalah kulit masa tahun lepas.. Tak caya korang boleh tgk. Imej² kat bawah ni tau.. 

Teruk kan muka ibuElly? 

Ni kat tepi yg dicover dgn tudung.. 

      Masa ni, Allah je tau perasaan ibuElly tau.. Mmg mula² ibuElly beli Sustain Release Vitamin C  je tau.. Sebab masa tu belum cukup bujet, so beli vitamin yg HOT SELLING dan TAHAN LAMA je dulu.. Lepas tu baru add on Vitamin E  untuk PUDARKAN PARUT.. 

      alhmdulillah, mmg slow² nmpak perubahan walaupun ambil masa lama sangat! Korang jgn ingat senang eikk nk cantikkan kulit balik, makan masa tau.. So korang jgn lahh nak cuba² skincare yg tah ape² kat pasaran tu tau.. Pastikan skincare tu selamat dn ada KELULUSAN KKM tau.. 

Tak dinafikan juga ada yg dengki dengan Shaklee ni.. 😆

      Ye ibuElly akui, ada suatu ketika ibuElly down juga sbb ada viral tentang Shaklee.. Asalnya page tu nk attack SID (shaklee independent distributor) yg OVERCLAIM je.. Tapi mcm makin serius pulak.. Dok kata Shaklee tak bagus, Shaklee itu Shaklee ini.. 

      Down tu bkn mksd nk stop buat biz Shaklee tau.. Down skjp sbb diorang tak pernah pun cuba lagi Shaklee ni.. Tapi dah kutuk bukan² dan sebarkan fitnah pulak.. IbuElly tak kata la Shaklee ni bagus, tapi disebabkan Shaklee juga ibuElly boleh jimat bnyk drpd belanjakan ke KLINIK PAKAR KULIT.. tak rugi ibuElly cuba Shaklee dulu.. 

      Dan sekarang, hampir setahun dah ibuElly dengan Shaklee.. Rasa mcm Shaklee WAJIB kena ada kat rumah tau.. Yela, ibuElly juga dah setahun TAK AMBIL PANADOL tau.. Nak demam ke, selsema ke, batuk ke, ibuElly akan telan Vita C Shaklee cecepat sebelum lagi teruk.. 

      Dah la sebotol tahan 6 bulan pulak tuu.. Kiranya korang hanya belanjakan setiap 6 bulan sekali je.. Bukan kena beli tiap² bulan pun kan.. Dah la tu, dpt points lagi.. Mana tau points tunakan melayakkan korang utk terima bonus stp 15 haribulan kan.. Berbaloi tau!

      Bonus Shaklee ni kita sndri yg tentukan nk banyak mana tau.. Lagi rajin korang, lagi besarlah bonus korang tu nnt.. Ni BONUS tau, bukan sale.. Haa, best kann?? IbuElly pun bru nak aktif balik group coaching sbb baru je lepas setel banyak masalah ni haa.  Korang nk join ibuElly ber biz Shaklee juga? 

      Bukan susah, tak perlu simpan stok pun.. Korang hanya promote dan lepas tu HO Shaklee yg akan uruskan semua.. Ala² dropship la gituu.. Haaa best kan?? If korang nk tau bnyk lagi, korang boleh je contact ibuElly kat no ni 0175604426 tau.. Klik je kat no tu dan korang akan direct terus ke whatsapp ibuElly.. 

IbuElly dah mudahkan utk korang.. Sekarang ni bergantung pada korang la ye utk bertindak! 🤗

Korang boleh juga follow page fb ibuElly ni Pengedar Shaklee Ipoh dan fb personal ibuElly Elifa bt Ismail tau.. Klik je kat nama tu takyah susah² nak taip.. 




August 23, 2017

alam MISTIK, wujud atau takk? PART 1

alam MISTIK, wujud atau takk?  PART 1
      Assalamualaikum dan selamat pagi korang.. 2 3 harini rasa stress sangat sbb masalah ibu kepada ibuElly.. Sedih dan ralat, tapi biasalah. Ada cerita yg lebih baik kita smpan sendiri je kan.. Biarlah org yg buat terima balasan setimpal..

      Harini mcm tertarik pulak nk cerita ttg dunia mistik ni.. Alam makhluk² halus, korang ada yg pernah kena ke? Atau ada yg percaya? Ke ada juga yg kata mistik ni memgarut je?? Hihihihihi.. Belum kena, belum tau..


      Benda² mcm ni dh penah jd masa ibuElly sekolah rendah lagi.. Masa arwah atuk dok ade lagi.. Bukanlah nk kata arwah atuk buat benda² tak elok, tapi tah la. Org tua kata benda tu berkenan kat ibuElly kan.. Takleh buat apa la.. Hihi.. 

      Sehinggalah ibuElly kawen, sebelum tu mmg kerap sgt bdan lebam².. Kalau duduk asrama, hostel, bgn pagi mesti ada la lebam².. Tapi sejak ibuElly kawen dgn husb, dah takde lebam² tu.. Smpai la skang umur pun dh 26..


      Benda ni biasalah kan, peak hour nya tgh² mlm.. Tu sbb org dulu² kata, x usah dok keluar rumah malam², benda² gitu bnyk berkeliaran.. Better duduk rumah diam² dan baca Quran ke lagi bagus.. 

      Tapi kan, berdasarkan kata² ustaz yg ibuElly selalu dok rujuk tu.  Katanya kalau waktu Subuh tu waktu bangun kita, bagi benda² halus ni, waktu Maghrib tu adalah waktu pagi diorang.  Itu lah sbbnya masa ibuElly kecik², ibu x bagi keluar time maghrib.. Menjerit dari dalam rumah suh masuk dah.  

     Dulu² xtau.. Tapi bila dh besar baru tau.. Pasal ustaz yg ibuElly dok sebut ni, ustz ni dh bnyk sgt tolong ibuElly masa lepas pantangkan Dahlia.. Lepas abeh pantang, ibuElly balik ke rumah sendiri.. Start duduk rumah sendiri, Dahlia mula kena kacau.. 

      Time Maghrib je, dia akan mula menangis smpai hilang sore la.. Lepas tu berjangkit pulak dgn si abg.. Iskandar lagi la, kalau nangis smpai sore pun dh jadi garau, bukan sore dia dah.. 

      Tu yg ikhtiar jumpa ustz tu.. Ustz ni pun ibu yg kenalkan. Sbb dok berubat makcik ibuElly skali masa tu.. Ustz ni so far mmg ibuElly percaya.. Sebab beliau hanya gunakan ayat Quran dan buat solat sunat depan kami.. 

      Masa adik ipar ibuElly lebam² badan pun, ibuElly bawak jumpa ustaz yg sama.. Alhamdulillah, adik ipar ibuElly pun makin baik skang.. Semua tu ikhtiar je, Allah juga yg menyembuhkan.. Betul tak?? 

      Ada banyak lagi ibuElly nk citekan.. Drpd yg tak seram sgt, smpai la yg meremang.. Korang nak ibuElly sambung tak?? 😬

Eh, ni kisah benar tau. Bukan rekaan.. Mmg real pengalaman drpd ibuElly sendiri.. 

Tuesday, 22 August 2017

August 22, 2017

sambut birthday di SECRET RECIPE! 😉

sambut birthday di SECRET RECIPE! 😉
                Assalamualaikum korang.. Alhamdullah dalam ada banyak dugaan yg menimpa kami sekeluarga, dapat juga kami adik beradik buat makan² untuk birthday ibu.. Alhamdulillah sangat!

       Mulanya plan nak makan steamboat, tapi adik² pulak taknak.. so adik bongsu ibuElly cadangkan kami p makan kat SECRET RECIPE  .. selama ni ibuElly dok ingat yg Secret Recipe tu memang jual kek semata je.. Tak pernah pun terfikir yg ada makanan bagai.. Hahahahha!

        Yela, dulu² mana lah merasa.. Beli kek secret recipe pun jauh sekali! Dulu² susah nak oiii walaupun dah zaman millenium dah masa tu.. Dah bekerjaya di barulah dapat bagi anak² merasa. Kihkih..

IbuElly tak ingat la apa nama panjang spageti ni.. Tapi seafood spageti laa

        Seingat ibuElly spageti ni rasanya pedas.. Budak² mmg tak tahan la makan spageti ni.. Si Iskandar dok berebut udang je dengan ibuElly.. Habis semua udang dia tibai.. 😆 demi anak kurelakan jela.. Tapi ok la not bad rasa dia, serius kagum masa mula² nak order.. Banyak jugak makanan kat sini tau! 

Ni makanan khas untuk anak kecil.. Comey tau burger dia, ada 6 ketoi tak silap

        Gambar penuh ada dalam fon adik, lupa nk suh dia wasap gambar.  Jangan tanya kenapa ibuElly tak tgkp sendri gambar.. Memang kalau kat luar, rulesnya bagi ibuElly NO HANDPHONE WHILE HANDLING KIDS OUTSIDE  hahaha.. Gambar² ni pun ehsan drpd adik dan juga husb ibuElly.. 

Keluar semalam utk sambut birthday ibu

        Walaupun ada berlaku beberapa perkara yg tidak diingini pada ibu waktu tarikh hari kelahirannya ni, ibuElly tetap nak bawa ibu kua makan dan release stress beliau.. Ibu pun alhamdulillah ada selera makan dan boleh lah bergelak ketawa macam biasa walhal esoknya nk hadap hari yg sgt menyakitkan hati kami keesokan harinya.. 

        Biarlah org nak kata apa pun, janji kami akan buat apa saja utk bahagiakan dan gembirakan hati ibu.. Alhamdulillah semalam semua ada.. Keluarga ibuElly ni pun bukanlah besar sgt.. Kami pun adik beradik 3 org je.. Tapi seronok dan meriah jugak tau! 

Budak² ni takyah cakap lah.. Uncontrol oiii! 

Cantikkan ibu kepada ibuElly?? Kihkih! 

Lengkap kami satu keluarga 🤗😍


        Actually ok la jugak makan² kat Secret Recipe.. Dah makan banyak malam semalam balik tu ibuElly telan la 4 biji Herb Lax Shaklee  dan esok paginya takyah cakap lah.. 2 kali berulang ke jamban tau! Habis semua keluar balik.. Kahkahkah! Ambikk kauu!! 

        Asalnya ada banyak lagi makanan lain.. Tapi mcm biasa la ada kat fon adik dan husband.. Hahahahahahahahahahahahahahahaha! Nanti ada masa ibuElly buat entry lain dn tunjukkan makanan lain yg ada dan menarik kat Secret Recipe tu tau.. Terbaikk lahh! Tak payah susah² nak cari kek.. Kihkih! 

      Korang yg nk beli Shaklee atah produk Cosmoderm boleh direct wasap ibuElly kat link 0175604426 ni tau! IbuElly sentiasa ade utk reply wasap korang tau.. 😇

Bye! 





Sunday, 20 August 2017

August 20, 2017

Lagi produk COSMODERM untuk PEMUDARAN PARUT WAJAH!

Lagi produk COSMODERM untuk PEMUDARAN PARUT WAJAH!
      Assalamualaikum korang.. Ok lah taknak mukadimah pepanjang.. 😆 ibuElly nak cite tentang produk Cosmoderm lain yg sgt berkesan dalam PUDARKAN PARUT JERAWAT  tau..

      IbuElly dah guna dan jiran tetangga pun dah komen.. Kata deme, ' muka Elly nampak makin cantik, makin elok la ' oii mak kembang kuncup mendengornye kome! Alhamdulillah hasil KONSISTEN nampak juga hasilnye ye dakk..

Ni yg ibuElly guna sekarang lepas krim 1k iu dan vita E oil habes.. 

      IbuElly guna serum dalam 15 hari, krim vitamin E sebulan.. Utk pengetahuan korang, ibuElly ni kulit muka jenis BERMINYAK tau.. Jadi ibuElly hanya sapukan krim tu hanya pada waktu malam sahaja & hanya pada parut, bukan satu muka.  Disebabkan krim ni berminyak, so korang yg kulit berminyak just sapu pada tmpt bermasalah je tau.. 

      Serum tu pulak dari siri Luminous Pearl.. Siri untuk pencerahan & anti jeragat  sebenarnya.. Disebabkan ibuElly ni suka gila ber SERUM, alang² dah Cosmoderm ada SERUM baik guna yg ni je kan.. IbuElly beli masa offer, dapat rm4x.xx je.. Harga sebenar atas rm50..

Ni set untuk PENCERAHAN dan kulit BERJERAGAT.. kat luar tak pasti ada ke tak.. Tapi ibuElly ade je jual

      
      Ni lah setnya.. IbuElly hanya guna serum je dari siri ni.. Yg lain guna set TEA TREE anti jerawat.. Al maklum lahh muka gila senang naik jerawat, tapi takdelah sebanyak dulu nakk oii! Better la sekarang dari dulu.. Haa gituu.. 

Konsisten hanya sebulan!

ibuElly la ni! Best tak tengok kesan dia?? 

      Gambar kat atas tu, ibuElly TAK MAKEUP PUN TAU!  masa ni ibuElly hanya pakai PELEMBAP dan bb cream Cosmoderm je.. Tu pun nipis² je bukan tebal beno.. Sebab ibuElly tak suka dan tak pandai makeup.. Susah nak cuci dan ambil masa lama nanti time nak solat.. Hahahha

      Tu lahh dua benda yg ibuElly konsisten tiap² malam.. Ikutkan tak boleh juga guna Vita E cream yg 3k iu sebab kulit berminyak kan.. Tapi kisah pulakk! Kita nk yg kesan cepat dan kandungan Vita E dia banyak.. Kihkih!

Antara set lain yang ibuElly guna :

IbuElly guna FULL SET yg ni lepas Enfuselle Shaklee habis.. Sebab Enfuselle pun akan discontinue oleh Shaklee


       Set Tea Tree ni pun ada juga VITAMIN E yg bantu untuk PUDARKAN PARUT.. tapi taklah sehebat dan sekuat vitamin E punya siri.. Sebab dalam Tea Tree ni pun ada paling tinggi 200 iu je tu pn dalam cleanser dia.. Vitamin E paling kuat 30k iu pun ada.. Yg tu nanti lain entry ibuElly cite tau.. 

      IbuElly sangatlah berpuas hati dapat share kat sini tentang produk bagus untuk pudarkan parut ni.. Yg bestnya, Cosmoderm ni HALAL, BEBAS PARABEN dan MAMPU MILIK! takde la macam sesetengah produk yg regenye boleh buat kita telan air liur sejurus mendengarnya.. 😆😆

      So senang je, if korang ada kulit yg bermasalah dan nak ibuElly guide, terus je hubungi ibuElly kat 0175604426 ni tau.. Senang kan terus wasap aje.. Korang pun boleh juga like page ibuElly di facebook, Cosmoderm IPOH tau.. Godek² la kome dalam tu tentang Cosmoderm ni.. Macam² ada.. Follow juga ig : Cosmoderm_personalcare

Tatatatatatatatatatatatatatatatatatata!!!! 



August 20, 2017

jamu kunyit asam awesome!

jamu kunyit asam awesome!
       Assalamualaikum korang.. Buat apa hari Ahad ni selalunya? IbuElly di rumah je kot harini, suami outstation dr smlm lagi, balik harini.. Mereput la kami 3 beranak di rumah.. Nak tanya ni korang pernah ke minum jamu kunyit? Ke tak tau pun kunyit tu minatang ape?? Hahahhahaa.. Ok gurau² 😀

      Sebelum ni rajin juga buat sendiri, tapi disebabkan kekangan masa terpaksa beli jelah.. Siapa kata kalau dah makan Shaklee tak boleh makan jamu (walaupun Shaklee ada jamu jugak)? Boleh je minum jamu kunyit ni, jarakkan la pengambilan dalam masa 2 jam ke sebelum makan vitamin Shaklee pulak..

      Mesti korang fikir banyak betul yg ibuElly bawak masuk dalam badan.. Ehhh korang jangan tak tau, semua ni untuk kesihatan dalaman tau.. IbuElly ni dah beranak pinak, anak dua² kelahiran secara czer + rapat² lagi.. Mestilah nak kena jaga badan nak oiii! Badan nak pakai lama.. Biarlah tak kurus dan seramping artis Korea, asalkan dalaman sihat dan bertenaga gituuu! 😝


Ni haa rupa jamu kunyit yg ibuElly dok amalkan.. Sedap pulak tu! Turun temurun ni resipi dari Jawa nun

      Mana ibuElly dapat ni? Haa, ibuElly ni rajin berurut badan.. Kalau tak tiap² bulan, at least 2 bulan sekali MESTI urut!  Tukang urut yg ibuElly selalu dok ngurut ni orang Jawa.. Baik akak tu, banyak kongsi tips tentang masalah kewanitaan tau.. Sambil berurut sambil mencurahkn ilmu la gituu.. Sebotol ni tak mahal pun korang, rm15 je per botol.. Satu botol ni patutnya tahanlah dalam 4 hari ke seminggu.. Bergantunglah mcm mana korang minum.. 

KHASIAT JAMU KUNYIT ASAM  

      Seperti yg korang pernah tau, kunyit ni khasiat dia sangat banyak.. Yela bahan semulajadi kan, lebih banyak manfaatnya daripada ubat-ubatan moden yg belambak sekarang ni.. Antara khasiat jamu kunyit ni adalah :
  1. Melawaskan pembuangan  - ibuElly sangat berpuas hati dengan jamu kunyit ni.. Kalau Herb Lax habis dan tak sempat restok, minum jamu kunyit ni sebelum tidur.. CONFIRM pagi esok tu membuang dengan senang hati! 
  2. Buang angin dalam badan  - minum jamu ni, dia buat ibuElly buang angin dengan mudah.. Wakakakaka! Ala bukan org tau pun kan kita buang angin, diam² sudah.. 😆
  3. Memberi tenaga  - korang pn tau ibuElly ni merupakan seorang suri rumah, private tutor, seller online, ibu, isteri dan juga anak.. Memang sangat memenatkan tau nak jaga 2 org anak kecil dan lakukan semua ni sekaligus! Jadi kena ambil alternatif lain untuk tingkatkan tenaga
  4. Hubungan suami isteri lebih baik  - yang ni takmo cerita panjang, KORANG KENA RASA SENDIRI.. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  5. period jadi teratur dan lancar  - bila period dah teratur, lebih mudah korang nak plan untuk mengandung.. Mereka yg nak ikhtiar mengandung pun boleh je cuba, tak salah pun kan
  6. Menyingkirkan toksin dari dalam badan  - macam mana ibuElly tau toksin dah keluar? Yela, dah membuang lebih 2 kali sehari, jerawat pun kurang naik, toksin dah dibuang la tu
  7. Melangsingkan badan  - ni bukan ibuElly kata la.. Orang yg dah lama tak jumpa ibuElly baru² ni dok kata ibuElly dah kurus sikit.  Dia tanya ibuElly ni diet ke? Setahu ibuElly la, ibuElly hanya konsisten Esp, Vita C, Herb Lax dan jamu kunyit ni haa.. Dan senaman sikit.. Taktau la pulak kan kot semua ni buat ibuElly kurus sikit.. 😆😆


      Best kan khasiat dia? Yang penting dia sgt murah bagi korang yg ada bujet tertentu.. Tak mmpu beli Shakkee, boleh je cuba jamu kunyit ni.. Mesti korang takkan kecewa punya.. Rasa dia pun ok la xde la pahit ke apa macam sesetengah jamu.. Rasa dia masam² manis je. Sebab ada madu dalam jamu kunyit keraton ni.. Jamu kunyit lain tak tau la kan.. Hehe.. 


Sangat² sedap dan berkhasiat! 

      Untuk pengetahuan korang, ibuElly jual juga jamu kunyit ni.. So boleh la hubungi ibuElly kat SINI kalau korang nak beli tau.. Pos boleh cod pun boleh.. Nanti once dah beli ibuElly akan guide cara minum dia camne eikk.. 🤗

      Ok la semoga entry ni bermanfaat untuk korang yg baru nak berjinak-jinak dalam dunia kesihatan ni.. Ingat tau MENCEGAH LEBIH MURAH KOSNYA BERBANDING MERAWAT  .. jadi tak salah pun kalau kita mula jaga kesihatan kita dari awal ni lagi.. Supaya boleh bersenang lenang di kemudian hari in shaa Allah.. 🤗💪

      Eh lupa pulak.. Ada masa meh la korang follow FACEBOOK ibuElly ni tau.. Klik je kat link tu mudah bebeno sekarang dah.. Hihi! Bye! 


Saturday, 19 August 2017

August 19, 2017

atasi selsema anak kecil dalam masa kurang 30 minit!

atasi selsema anak kecil dalam masa kurang 30 minit!
      Assalamualaikum.. Lamanya tak berceloteh kat sini kan.. 🤗 ibuElly bz sikit memandangkan bebudak SPM dan UPSR trial baru² ni.. Mengisahkan deme jela nak buat yest la revision bagai... Tu yg tak sempat nak menulis.. Bagi kome yg tak tau lagi, ibuElly ni PRIVATE TUTOR  a.k.a cikgu tuisyen personal  di sekitar Ipoh Perak ni haa..

      Ok lah xnk lah celoteh panjang.. Nak fokus pada masalah ni.. Musim hujan ni Dahlia my daughter kerap sgt kena selsema.. 😞 abgnya idak la sgt.. IbuElly ni sangatlah pelupa sebenarnya.. Dok berulang klinik je semedang pdhal boleh je setelkan selsema tu dr rumah.. Ya Ampunnn banyaknye perabih duit ke klinik! 😝

Guna NASAL ASPIRATOR je  



Jenis ni yg ibuElly beli kat farmasi, mudah sangat gunanya! 

      Takde lah gmbr masa ibuElly dok sedut dari hidung Dahlia.. Menggelupur kawan tu, ibuElly dah la buatnya sorang.. Ayh deme takde outstation.. Kihkih.. Boleh terlupa dah beli benda alah ni lama sah dari farmasi.. Tapi haram ingat nk guna pun.. Ada juga baca tips kat facebook guna air panas yg direndam sekali dengan bawang putih ke ape tah pastu halakan muka bby kat bekaa tu kan.. 

      Tak larat nak oii nak buat gitu.. Dahlia ni dah beso panjang.. X dia maunye relakan muka dia kena haba panas tu.. Menjerit pekik kawan tu tau! Baiklah guna nasal aspirator ni, sambil dia baring pun boleh buat.. Ni laah gunanya alatan gini bila ibuElly sorang je yg slalu handle ank²..😝

      Nasal aspirator ni boleh beli kat farmasi je atau kedai² baby pun mesti ada..  Try jela jelajah kan tmbh² bg ibu² baru ni.. Bukan apa, kalau tak disedut hingus tu mmg lambat la nak hilang selsema.. Alhamdulillah dalam 5 minit sedut, hidung Dahlia TAK BERAIR dah tau, siap kahak keluar melalui batuk lagi.  Senang keje ibu dia kua abeh! 

Cara sediakan Nasal Aspirator  

      Senang bebeno kome nk sediakan benda alah ni.. Benda yg korang kena buat adalah :
  • Rendamkan nasal aspirator tu dalam air panas dalam lebih kurang 3 minit
  • Keringkan guna tisu/kain yg bersih
  • Peganglah anak sekuat kudratmu
  • Masukkan bahagian muncung tu ke dalam hidung baby
  • Sedut lah hingus tadi, ala macam sedut air guna straw tu 😆
  • Agak² dah habis sedut bukakkan alatan tadi, cuci hingus² yg ada dalam alat tu sebersihnya dan rendam lagi dalam air panas
  • Keringkan dan simpan di dalam bekas kedap udara (ok ni gurau je 😝)
See, mudah sgt kan nk selesaikan masalah hingus berpanjangan ni? Modal beli benda alah ni pun dlm belasan ringgit je kot.. Tah la nak, tak ingat dah brp harga benda ni.. Beli masa Dahlia umo setahun lebih.. Skang dah 2 tahun 2 bulan dah, tak tau lah kenapa tak nampak benda ni selama ni.. Hahahaha..

      Punyalah senang sebab kita boleh sedut sendiri hingus anak tu keluar abeh sume sampai takde lah sisa yang tertinggal.. Elok je Dahlia bernafas mcm biasa je lepas tu, takde dgr mcm susah beno.. Tpi time menyedut takyah cakap lah memang merah² muka dia mengggelupur sebab dia rimas benda tu.. Menggelupur sekejap je, lepas tu upahlah susu.. 😀

      Buat pengetahuan ibu², hingus tu tak masuk dalam mulut kita pun masa sedut.. Kan dia ada mcam tali getah panjang tu kan.. Hingus tu dok dalam benda muncung tu.. Takde rasa geli ape pun.. Ase macam bernafas ikut mulut je.. Serius talk! Lepas je sedut habis hingus sampai takde sisa yang tertinggal, ibuElly sapukan Herbal Cream Tropika  pada dada, belakang dada dan batang hidung  Dahlia tu.. Proses tu semua ambil masa dalam setengah jam la bagi ibuElly sebab Dahlia menggelupur kuat gila! Tergeliat sume urat ibuElly ni haa.. Ganas betul anak dara tu..  


Dari Iskandar lahir lagi dok guna krim ni.. IbuElly suka bau dia

Bau dia mmg best.. Berangin dia pun tak kuat sangat tau.. Sedang² je.. Memang kalau anak² selsema ke batuk ke ibuElly suka sapukan kat 3 tempat keramat ni : dada, belakang dada & batang hidung  diorang tau.. Lantaklah diorang nak mengamuk ke ape ke kan (seban deme adik beradik sejenis tak suka ibu sapu krim² ni kat badan tambah yg berangin).. Alhamdulillah sangat selsema Dahlia berkurang dan dah takde pun.. Sehari je baik, takyah ke klinik perabih duit, masa dan tenaga.. 



Boleh cerai² kan badan dia.. Hehe.. Time ni baru habis rendam dalam air panas.. Utk sterile kan, nak guna kat anak wei.. Kena jaga kebersihan elok²

      Semudah alif baa taa je rupanya ada guna benda alah ni.. Selama harini asyik pk nk ke klimik, hospital je stp kali Dahlia selsema.. Hahaha.. Ok lah ibu², setakat ni je perkongsian daripada ibuElly.. Moga bermanfaat! 
      




Thursday, 10 August 2017

August 10, 2017

asal usul Nutriferon Shaklee

asal usul Nutriferon Shaklee
      Kome biasa ke makan labu?? #ibuElly memang tak makan, tapi suami suka gila LEPAT LABU.. nanti bila² dapat labu ni nak buatkan lepat untuk beliau 😝

      Tapi nanti biji labu tu jangan buangg!! Tau tak biji labu ni banyak khasiatnya???? Haa dalam produk Shaklee iaitu NUTRIFERON


, ada sekali khasiat biji labu ni tauu! Ehh ape kena mengena biji labu ada dalam Nutriferon??

      BIJI LABU ni mempunyai daya kebolehan untuk MENDORONG PENGELUARAN SEMULAJADI INTERFERON TUBUH, iaitu bahan kimia di dalam tubuh badan manusia yang bertindak MELAWAN VIRUS MASA KITA SAKIT..

      Nutriferon ni dah dipaten oleh Shaklee dan TIDAK DIJUAL DI KEDAI² biasa tau! Shaklee je ade.. biasanya ramai yang cari Nutriferon bila terkena DEMAM CAMPAK, DENGGI, SELSEMA dan BATUK YANG BERPANJANGAN..

      Korang senang² je ke nak hasilkan Nutriferon ni?? Makan masa bertahun tau, bukan mcm produk skang yg harini hantar kat kilang 3 bulan lepas tu dah boleh launch.. Sebab tu lah Shaklee dah patenKan siap² Nutriferon ni.. Shaklee sahaja yang jual Nutriferon ni dan ianya satu²nya di dunia tauu!!  Bukan calang² la produknya kome oiii!

      Apa lagi manfaat lain Nutriferon Shaklee ni ye?? Sampaikan kalau orang yg terkena DEMAM DENGGI, DEMAM CAMPAK,  BERPANJANGAN atau sakit² lain yg masih berlarutan  kelam kabut cari Nutriferon ni??

✔ mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari
✔ satu²nya interferon semulajadi di dunia!
✔ melawan kanser dan tumor
✔ mengandungi polisakarida yang merangsang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel² tumor dan kanser
✔ melindungi dari influenza
✔ meringankan stress dan kelesuan
✔ melambatkan penuaan
✔ mengurangkan infeksi oleh pesakit² Hepatitis B & C
✔ meringankan PMS
✔ kesan positif pada menopaus
✔ menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser


Haa ni lah rupa bentuk Nutriferon tadi.. 

      Dalam Shaklee ni je disebut Nutriferon, nama asal adalah INTERFERON  .. interferon ni bertindal sbg Anti Virus dalam badan kita tau.. Mcm pak guard la dok jaga jgn bagi radikal bebas senang² masuk dalam badan kita dan sebarkan Penyakit. Haa gituu.. So Shaklee ni yg pertama la cipta Nutriferon yg seakan-akan interferon manusia ni, yg pertamadan satu-datunyadi dunia tauu! 

Manusia yg bergeliga telah mencipta Nutriferon Shaklee sekarang.. 

      Jadi korang nak demam² tu cepat baik atau dah ada tanda² demam tapi taknak berlarutan, WAJIB consume Nutriferon ni.. Ia juga boleh (in shaa Allah) menyembuhkan hanya dalam masa 3 hari! Itu yg dikatakan seperti dalam buku nutrisi dia lah! Nak tau kenalah cuba sendiri.. Nak order mudah je, klik ibuElly utk direct wasap tau! Jumpa di wasaP yaa! 

Jemput terjah page dan ig kita :
Ig : elifaismail
No tel : 0175604426

Tatatatatatattaatatatatatatatatatata! 


Wednesday, 2 August 2017

August 02, 2017

saya nak bantu! 😢😇

saya nak bantu! 😢😇
      Assalamualaikum korang.. Ya Allah, bersawang dah blog ni haa.. Maklumlah raya, sibuk ngn ank² lagi, bz nau nak menulis.. In shaa Allah dlm entry kali ni ibuElly kongsikan apa yg ibuElly boleh bantu dengan apa yg ibuElly jual setakat Ni.. Mmg niat ibuElly nk membantu korang yg ada masalah terutama masalah kulit di luar sana. Sbb ibuElly sendiri pun bekas mangsa kulit brmasalah akibat skincare local yg meNgandungi merkuri ni.. Siapa yg pernah tempuh je tau mcm mana perasaannya tau!

      Alhamdulillah, sejak ibuElly join AGEN COSMODERM  ni kan, dapat sambutan yg amat menggalakkan.. Rupanya ramai sesangat yg ada masalah kulit dn nk cari skincare selamat utk breakout masing².. Yela kan Cosmoderm  ni halal, ada kelulusan KKM, produk dijual di farmasi, Watsons, Guardian  dan sangat dipercayai sejak tahun 2005 lagi.. cosmoderm ni bukan produk timbang kilo tau! Produk ni mmg ada jual di farmasi.. So kalau korang xdpt produk yg korang nak di farmasi, haa meh beli kat ibuElly.. Harga sama je mcm hq, murah sikit berbanding beli di outlets luar tau.. 😉

      Paling mendapat sambutan, produk Tea Tree (set anti jerawat)


Set Anti jerawat Tea Tree oil

Kalau tak beli full set pun, at least diorang mesti akan cari certain item yg ada dalam gambar ni.. Mana taknya, ramai yg muka naik jerawat memdadak lepas stop Pakai produk merkuri kan.. Haaa lepas ni takyah la Dok gatai dah cuba skincare online yg kita  tak tau apa kandungan sebenarnya... Better guna skincare yg mmg dijual di farmasi.. Lebih selamat dan berkesan (walaupun ambil masa) 

      Sebab zaman sekarang semua orang dah cerdik pandai, dah tau mana yang bahaya mana yang tak.. Sebabnya skincare yang mengandungi bahan kimia merbahaya ni makam dalam tau, dia akan serap ke salur darah.. Sekarang memang la x nampk  tggu lah bila umur dah meningkat nanti.. Bukan nak mintak tau, tapi kita kena berjaga-jaga.. IbuElly pun skang dah risau sesangat kalau nmpk atau tau ahli² keluarga dok guna skincare merapu.. 

      Korang yang nak cuba Cosmoderm ni, boleh terus whatsapp ibuElly kat SINI je, senang takyah nak save² number bagai.. Kalau malas jugak tak tau lah nak, sendiri mau ingat lah! Kihkih.. Boleh la like page ibuElly kat facebook  Cosmoderm IPOH .. IbuElly aktif juga upload kat situ.. Ig pun ade, cosmoderm_personalcare tau!