jauhi ANAK-ANAK KECIL daripada penyakit berjangkit.. - IBU ELLY SHAKLEE

Thursday, 14 September 2017

jauhi ANAK-ANAK KECIL daripada penyakit berjangkit..

      assalamualaikum korang.. ya Allah rasa gian pulak nk update entry sejak beli mouse baru ni hahahaha! ibuElly baru nk kenal wireless mouse ni.. punya lah mudah keje bila ade yg wireless.. buta it betoi..😄

      harini rasa mcm nk share ttg cara nak elakkan anak2 kecil terkena penyakit berjangkit.. maksudnya mcm nk elak demam atau selsema walaupun mereka bermain dengan rakan2 yg demam/selsema jugak masa tu kan..

      ibuElly bukanlah sejenis ibu yang OVER PROTECTIVE sampaikan org lain xleh sentuh langsung anak ibuElly ni.. means masa diorang baby dulu pun ibuElly hanya beware dgn org dewasa yg berpenyakit je..

      means kalau diorang sakit ke, demam ke, selsema ke TAK BOLEH nak cium2 atau dekat2 ngn baby ibuElly.. yela, baby ni imun badan diorang x kuat pun lagi.. tak mcm kita yg dewasa ni kan,, tapi kalau setakat ank2 buah nk pegang2 dan cium2 baby ibuElly mmang x kisah.. asal ko jgn gomol lebih2 dah..😜

ok apa yang ibu2 perlu take note untuk kuatkan imun badan anak2 ketika mereka bergaul dengan rakan2 yg sakit? 

      ibu2 boleh je SIAP SEDIA DENGAN UBAT-UBATAN YANG SESUAI ..tapi mcm ibuElly sendiri, ibuElly memang suka MINIMUMKAN penggunaan ubat waktu deme kecik2 lagi ni.. ibuElly prefer buah-buahan atau vitamin C untuk boost kan lagi imun diorang..

yang utk kanak2 CHEWABLE VITA C PLUS tu

stok vita C utk kanak2 tu tahun 2018 nnti baru ada stok pulak.. buat sementara ni makan vitamin yg biasa beli kat kedai or farmasi tu..

makan yg ni je dulu.. sebab deme suka perisa strawberi ni.. hahaha

      jadi ni lah salah satu ikhtiar ibuElly xnk bagi deme  mudah jatuh sakit.. alhamdulillah setakat ni memang membantu.. kalau nk travel memnag WAJIB ibuElly bawak vitamins utk kids ni.. bukan mak pak je nk sihat seniasa dak?? anak2 lagi lah perlukan protection kan??

      satu lagi yg ibuElly biasa buat adalah sapukan herbal cream Tropika lepas mandi pada anak2..
 
dari deme baby lagi krim ni setia menemani

      lepas mandi, tempat wajib selalu ibuElly sapu adalah DADA, BELAKANG DADA, PERUT, TAPAK KAKI & BATANG HIDUNG.. 6 tempat maksudnya deme sakit ke tak sakit ke mmg ibuElly sapu je!😆
 
      ni cara yg ibuElly buat sepanjang membesarkan hero dan heroin ibuElly tu.. diorang alhamdulillah mmg susah sgt dijangkiti selsema,demam dan batuk which are penyakit yg sgt2 biasa menyerang ank2 kecil kan,,
 
      yg penting ibu2 dan ayah2 kena mainkan peranan penting dlm penjagaan kesihatan anak2... jangan lah guriskan perasaan orang lain dgn sikap over protective kita yg kdang2 rasa melampau dan benda kecik sesangat.. means over protective boleh tapi mesti kena dgn tmptnya tau..
 
fahamkan maksud ibuElly?? ok kalau x paham sila tanya eik.. hahaha.. malu bertanya sesat jalan.. kihkih!
 


      

No comments:

Post a Comment