January 2018 - IBU ELLY DI SINI

Monday, 22 January 2018

January 22, 2018

Re Farm Kampar, Perak

Re Farm Kampar, Perak
Assalamualaikum uolss.

Haa, harini ibuElly nak cite port best yang korang boleh bawak anak-anak dan keluarga time cuti nanti. Terbaik sangat tempat ni sebab tiket masuk pun MURAH  sangat tau!

Tempat ni kat Kampar

Ibu yang tau tempat ni. Katanya tempat ni best sebab budak-budak boleh mandi dengan selamat. Tempat duduk pun banyak, kita boleh lepak je kat mana-mana yang kita suka. Takde orang nak marah tau. 

     Tempat ni memang mendamaikan. Dekat dengan hutan. Siap ada hotel, chalet, restoran, mini zoo, kebun sayur dan kolam ikan yang kita boleh nikmati keindahannya dengan anak-anak tau. 

      Dah tu, haiwan dia jinak-jinak wei! Memang kita boleh pegang dan belai. IbuElly ni takde gambar sendiri. Sebab memang rules kalau dengan anak-anak kat luar is, PHONE IS RESTRICTED WHEN HANDLING KIDS OUTSIDE!

      Haa, memang dari dulu lagi ibuElly pegang pada tu. So gambar-gambar banyak ihsan daripada somi dan adik ipar. Hahahah. 

Ni antara salah satu haiwan yang ada dalam Mini Zoo kat sana. 

      Ada banyak lagi haiwan ternakan lain. KAMBING, ARNAB, AYAM, AYAM KATIK, AYAM BELANDA, BURUNG MERAK, RUSA. kambing lah, memwng jinak yakmat! Rugi takde gambar yang best untuk dipertontonkan untuk korang. 

      Yang bestnya bagi ibuElly, kemudahan dia sangat² mesra pengguna tau. Bilik untuk salin baju dekat, toilet kat mana-mana pun ada, dalam mini zoo pun ada toilet.  Toilet dia memang sangat dekat dengan tempat salin baju tu. Memang senqng sangat wei kalau nak mandii, tak heran nak susah oayah jalan jauh cari toilet tau. 

      Tempat mandi dia pun ada juga untuk dewasa. Bukan untuk anak-anak je. Boleh la ibu ayah nak berenang ke menyelam dan berenang pulak bila anak-anak dah puas mandi kat bahagian diorang. 

      IbuElly pun tak lepaskan can la untuk belajar berenang dengan ibu. Alhamdulillah, dah pandai berenang ibuElly ni tau! Mana taknya dari pagi sampai petang dok berkubang dalam air tu. Practice make perfect kan. Dah pandai dah pun berenang. Kihkih. 

Tempat mandi untuk bahagian dewasa. Bahagian kanak-kanak kat depan sikit

      Air kat bahagian ni sejuk yakmat! Sebab dekat dengan kawasan sungai. Belakang tu memang air terjun betul tau. Menggeletar wei sapa yang tak tahan. IbuElly steady je. Lemak banyak! Hahahaha. 

      Kat sini kalau ketinggian ibuElly yang hanya 153 cm ni, air betul² takat paras dada. Bagi ibuElly memang dalam dan best la kalau nak berenang dan menyelam. Sebab bahagian kanak-kanak punya cetek sangat. Tak puas! 

best sebab dia imbau sejarah banda Kampar ni tau

      Memang terasa duduk dalam terowong yang panjang. Padahal pendek je terowong ni. Hehe. Best sebab anak-anak pun enjoy masuk lam terowong ni. Siap ada meja, toilet tau dalam terowong ni. Tak gaduh la kalau tetiba nak terkucil, kena berlari keluar pulak sebab nak cari toilet kan. Kihkih.

      ibuElly rasa kan, tempat ni memang sangat bagus kalau nak kenalkan alam semulajadi kepada anak-anak. Kita boleh buatkan anak-anak merasai dan melihat alam indah ciptaan Allah ni dengan lebih dekat lagi tau.

      Anak-anak boleh rasa pegang kambing, pegang arnab, ayam, burung unta ( ok ni gurau, sebab burung ni suka mematuk-matuk tak tentu hala). Hahahahaha.Dah tu, dalam ni pun ada gerai makanan. Buah-buah dan kopok lekor jela antara yang ibuElly rasa kat sana.

      Haa, lagi satu boleh je kalau kita nak bawak makanan sendiri dari rumah atau dari luar. Tapi kena bayar tiket untuk bawa makanan, rm10 aje untuk satu group. Haaa, kalau dalam group ade 10 orang sekali pun, tetap bayar rm10 je kalau nak bawak makanan dari luar tau.

      Murah dan berpatutan kan? kalau katakan ade bujet rendah je tapi nak berseronok dengan anak-anak dalam persekitaran yang bersih dan nyaman, berbaloi sangat tau! TIKET MASUK UNTUK DEWASA (RM10), UNTUK KANAK-KANAK (RM5), UNTUK OKU (RM5). Anak-anak pulak kena cas kalau berumur 2 tahun ke atas je. Bawah daripada tu tak kena bayar.

      Murah sangat kan?? Haa, lagiu satu kalau korang nak pass masuk selama setahun, bayaran yang dikenakan hanya RM70 aje. Haa, boleh la pegi tiap-tiap minggu kalau korang yang duduk berdekatan dengan kampar tu.

      IbuElly pun tengah memikio ni nak beli pass untuk setahun tu ke tak. Hahahaha. Aii maklum lah, dah pandai berenang kan, keje nak menyelam jela. πŸ˜‚πŸ˜‚

ni IbuElly belanja lagi gambar-gambar best kat sana. Hopefully dapat tolong korang pilih tempat best untuk beriadah dengan keluarga dan anak-anak time cuti nanti. 

Enjoy!!!!!  

Dalam terowong

Tempat mandi dewasa

Tempat mandi kanak-kanak

Luar kawasan sebelum masuk ke Refarm



Thursday, 18 January 2018

January 18, 2018

Badan asyik lesu je? Nak buat macam mana?

Badan asyik lesu je? Nak buat macam mana?
Assalamualaikum.

      Siapa yang ada masalah macam ni selalu angkat kaki? masalah badan lesu dan tak bermaya ni rasanya semua orang akan rasa kan. ada yang tahap bese-bese je lesunya. Ada yang sampai tak boleh buat apa pun.

      Ingat best ke lesu-lesu je sentiasa? Dah la banyak lagi keje nak buat. Dah tu badan asyik lemau je. Acane kan? Jadinya korang boleh je follow simple tips daripada ibuElly yang tak seberapa ni haa.

      Benda ni kadang-kadang ibuElly skip kan. tapi most of the time memang akan buat. Hehe.



1) TIDUR AWAL 
 
 Benda ni selalu orang amek ringan je. Yela, banyak kerja nak kena setel, kalau tak siap rasa tak lengkap jiwa raga. Jangan macam tu!!

      Kalau nak rehat yang berkualiti, korang WAJIB tido awal tau. Maksudnya, tidur awal sekarang, lepas tu nanti boleh bangun awal sikit dan siapkan kerja.

      IbuElly memang sejenis makhluk yang tak boleh tido lambat. kalo lambat tido, bersiap sedia lah pening-pening kepala sepanjang hari. Ye, pening macam nak demam tu. Padahal, kisahnya tak cukup tido je pun. Haishh!

      Jadi, sekarang ni ubah habit korang. Lepas Isyak ke gitu atau dalam pukul 9.30 ke dah boleh tidur. Ajak anak kecik tido skali. Nanti lama-lama diorang biasa lah.

2) RAJIN BERSENAM

Ya, nampak remeh.tapi ni lah yang paling ramai tak suka buat. Laa, tak semestinya korang kena hiking (kalau minat tu lain lah) ke, keluar rumah ke. Dalam rumah je pun boleh la!

      IbuElly slalu bukak je youtube, taiplah yoga ke zumba ke dance ke yang boleh bagi keluarkan peluh. Dok umah sambil tengok anak-anak pun boleh bersenam. Apa yang susahnya?

      Badan kita ni kalau nak sihat, mesti keluarkan peluh. barulah toksin-toksin dalam badan yang menyebabkan lesu tu puffttttt ditiup ombak laut di Pulau Langkawi (tak boleh move on lagi).

      Sel-sel dalam badan kita perlukan oksigen yang segar untuk diorang boleh menjalankan proses pernafasan tu.Bila oksigen-oksigen dah diganti barulah badan kita pun rasa bertenaga dan tak cepat letih. Macam kita la dapat air sejuk panas-panas ni rasa lega sangat kan. Macam tu jugak lah sel kita! 

3) MINUM AIR SECUKUPNYA
 
Ni tak, asyik mentekederah air manis, air starbuck, air gas aje. Minuman macam tu SANGAT TINGGI KANDUNGAN GULA tau! Sebab tu anak-anak kecik pun sangat tak digalakkan minum air gini masa dalam lingkungan bulan-bulan umurnya.

      IbuElly sendiri pun, takde air manis kalau di rumah. Kalau di luar jela tak dapat nak elak kan. Yela, nak-nak kalau balik kampung, memang enjoy sakan anak-anak sebab mak mentua ada kedai runcit. Dok berulang la ke kedai amek air kotak.

      So, korang yang taknak ase lesu sokmo, kenalah minum air masak yang bersih secukupnya. macam mana dikatakan air masak yang bersih?

Menurut dalam buku kesihatan yang ibuElly baca, air bersih ni maksudnya air yang telah ditapis. Bukan yang kita masak dari air paip tu. Haa, nampak tak? Air yang bersih pun mempengaruhi tau.

Bukan saja-saja nak minum sampai nak terkencing. Tapi sebab nak singkirkan toksin dari dalam badan. Sebenarnya badan lesu ni bukan apa sangat pun. Sebab toksin dah banyakkkkkkk sangat dalam badan tau tak!

Bila dah banyak, dia akan kacau lah segala mak nenek hormon yang ada dalam badan tu. TU yang selalu letih, penyakit datang, kulit kusam.

Nampak tak permainannya kat situ?

4) SUPPLEMEN YANG BERKUALITI
 Haa, yang ni pun penting! Amalkan supplemen atau vitamin yang berkualiti je tau. Maklong lah, skang ni banyak sangat lambakan produk. Semua orang nak kaya. πŸ˜„πŸ˜„

      Kita yang sebagai pengguna  ni je nak kena pandai memilih. IbuElly memang taknak lain dah. Memang Vita C, Esp dan Vita lea Shaklee lah jawapannya!


      Tambah-tambah Vita Lea tu. Dalam tu ada lebih 20 jenis mineral penting dalam tu tau. Apa yang kita tak dapat daripada makanan harian kita, Vita Lea boleh tolong cukupkan.

ibuElly ni pun bukan makan vitamin untuk suka-suka tau. makan sebab nak jaga dalaman kita supaya tak mudah sakit sana sakit sini. IbuElly ni ada banyak benda nak kena capai. nak  jaga anak-anak sebaik mungkin, taknak lah disebabkan asyik sakit je, anak-anak pun terabai gitu.

Vita C pulak walaupun dia lebih sinonim untuk kulit, tapi ada jugak customer mengadu makin bertenaga amalkan dia ni. IbuElly memang makan Vita C untuk kulit. Untuk elakkan kulit dari cepat sangat naik jerawat, jeragat.

Maklong lah, dah masuk 27 ni, kena jaga lah segenap benda. Tapi alhamdulillah masih ramai yang kata ibuElly ni tak nampak macam ada anak pun. Kihkih! Itu yang nak dengar tu!

      Esp pulak, memang super duper best untuk kembalikan tenaga korang. Sebab protein dia tinggi. memang Esp ni soya, tapi soya jenis non-gmo tu. Bukan soya biasa tau. Jarang ada produk berasaskan soya ada bagitau yang soya tu soya non-gmo.


Soya NON-GMO (non genetically modified origin) haa gitu lah kot maksudnya. Means that para saintis yang buat takde pun ubah genetik asal soya tu sendiri, masih mengekalkan kesemulajadian dan keoriginalan soya tersebut.

Berbelit lidah nak sebut kan. Hahahaha. So sebab tu ibuElly kata tiga ni BAGUS UNTUK ELAKKAN LEMAU badan kita ni. Tak caya korang boleh cuba dulu. Dah cuba jangan lah expect makan seminggu nak ada perubahan ketara. Produk semulajadi kan, akan ambil masa sikit.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
 

Ok ni antara tips yang ibuElly amalkan lah. Tak susah, ada 4 benda je pun. nak ikut ikut, taknak ikut sudah. IbuElly tak paksa pun. kihkih. Mana yang rasa sesuai dengan korang, boleh cedok dan cuba amalkan. 

Ubah ikut keserasian masing-masing tau. Buat lah inovasi sikit. Pasal Shaklee tu, kalau nak tanya  lebih lagi, boleh je klik 017-5604426

Boleh jugak jengah-jengah ke Pengedar Shaklee Ipoh
 

           

Wednesday, 17 January 2018

January 17, 2018

Ejen produk Cosmoderm boleh guide dan consult mengenai produk. πŸ€—

Ejen produk Cosmoderm boleh guide dan consult mengenai produk. πŸ€—
Assalamualaikum.

Alhamdulillah, lama betul rasa tak menulis. Maaf lah, busy sikit. Alhamdulillah, Januari 2018 ibuElly SAH BERGELAR AGEN PRODUK COSMODERM YANG SAH!

      Gituuu! Setelah 6 bulan hanya bergelar hanya sebagai AGEN DROPSHIP (means promote je, tak pegang stok pun) akhirnya ibuElly mengorak langkah le arah agen yang sah. Bunyi macam, ' hek eleh, tu pun nak poyo '

      Kome tau bukan senang tau ibuElly buat keputusan ni. Yela, sebab dia tak macam Shaklee. Shaklee memang berbeza la. Untung retail setiap item, dah tu ada bonus bulanan lagi, Cosmoderm tak macam tu. Hehe.

      Tapi ok gak, ia bagi ibuElly pengalaman berbeza. IbuElly still buat juga Shaklee. Still serius jugak. Bah kan kerana Shaklee lah terhasilnya blog yang tak semegah ni. Hehe. Untuk cerita dan kongsi segala kebaikan produk yang ibuElly jual malah guna!

      Keluar dari zon selesa. Daripada tak pernah simpan stok banyak-banyak, cabar diri untuk order lebih dari biasa. Mula macam gerun tau sebab tak pernah order sampai nak dekat beribu. Rasa sayang sangat duit. Tapi alhamduliah, dapat sambutan nak-nak yang COD.

      Sebab kebanyakan customer memang suka COD pun. Senang boleh jumpa muka ke muka, bersembang dan tengok ibuElly secara dekat (ko perasan retis sangat kan!)

Maka, tercapai sudah hajat nak pegang stok Cosmoderm sendiri. Shaklee pun simpan stok, senang customer nak terus merempit je kan. Kihkih.

Kome abaikan lah barang yang berselerak atas tu

      Sukanya lah sangat ibuElly bila tengok stok tersusun rapi macam tu! Lain rupanya feel dia bila stok ada depan mata. Kita lagi gigih nak buat marketing sebab seronok nak restock lagi dan lagi. Hahahahaha. 

Barisan-barisan item yang ibuElly pinang dari HQ

      Skang ni ibuElly tengok, customer pun semua dah pandai. Dah taknak lagi dah guna produk bukan-bukan. Yang boleh rosakkan kulit (ibuElly lah tu dulu-dulu), yang buat kulit jadi kusam, buat kulit naik jerawat bernanah. Ya tuhan, taknak dah mimpi ngeri tu!

      Cosmoderm ni jugak lah yang ibuElly rasa memang thorbaik! Selain harganya yang memang murah, ia juga berkesan setanding dengan jenama-jenama antarabangsa macam Cetaphil, Sebamed, Clinille  dan macam-macam lagi. 

      Paling best, Cosmoderm ni JENAMA TEMPATAN tau. Memang MADE IN MALAYSIA punya! Halal, bebas paraben, bebas sls, bebas sles. Apa benda sume ni nanti ibuElly cite dalam entry lain. 

      Antara set hot customer slalu amek, SET JERAWAT TEA TREE lah! Memang kebanyakannya kulit breakout lepas stop skincare local. Kesian sangat! 😣

Jadi ibuElly memang nak tolong korang dengan suggest produk yang betul dan berjimat jugak sebenarnya. Hehe. Yela, kalau beli kat luar mahal kot! Ramai je customer bagitau kat luar memang mahal. 

      Ada yang kata kalau beli set kat luar memang bapak mahal. Sebab dia kira harga retail satu-satu. Bukan harga set. IbuElly memang guna harga HQ. Jadi harga memang sama la macam HQ. Tak mahal macam kat luar. 

Masa ni 2 ke 3 tahun lepas tah. Pakai tapi tak setia. Janji takkan berpaling dah! 

Tak sangka ibuElly pun dah jadi macam sama taraf ngan farmasi. Kahkah! Yela, bukan senang kan nak belajar dan tau pasal produk. IbuElly pun banyak belajar sendiri je. Takde pegi kursus bagai pun. 

      Tapi in shaa Allah dah upgrade ejen ni, rasanya ada kot HQ offer kelas nanti. Hehe. IbuElly mesti takkan lepaskan peluang punya lah! Ok nak tido dah ni. Korang kalau nak sembang lebih lagi, boleh sembang kat SINUN . Kompem memang ibuElly reply cepat punya. Haha. 

Jangan lupa follow instagram Cosmoderm ibuElly, @cosmoderm_personalcare

Dan page facebook jugak, Cosmoderm IPOH 

Thanks korang yang support ibuElly. Kalau datang Ipoh nak cod Cosmoderm, bagitau jelah. Hahaha. Ni no ibuElly, 017-5604426 tau. Semoga dipermudahkan urusan korang. Bai! 



Thursday, 11 January 2018

January 11, 2018

Daftar Ahli Shaklee secara online lebih mudah ke???

Daftar Ahli Shaklee secara online lebih mudah ke???
      Ye, betul lah tu. Apa susah² nak kena isi borang bagai. Korang bagi je details seperti yang ibuElly mintak.

      Lepas tu kami SID ni key in online dan belikan member kit. Setel! Dah boleh beli terus dengan harga ahli. 

      Yang penting korang jumpa SID yang betul la. Tanya abeh² apa yang korang tak paham. In shaa Allah, semua akan berjalan lancar nanti. πŸ’ͺ

      Tu pasal ibuElly kata, Shaklee ni senang sangat nak buat. Boleh buat belian online, daftar ahli secara online, nak apa² jelah, kol je HO (home Office) Shaklee. Biar semua diorang buatkan. 

      IbuElly pun kalau tak dapat pegi kat branch, kol je branch dan mntak tolong adik amekkan. Kita bagi la no id bagai suh diorang tunggu adik ibuElly tu. Alhamdulillah, mudah! Kol aje tau. 

      Jadi takde maknanya korang kata, Shaklee ni susah nak beli dan susah kalau nak masuk ahli. Apa yang susah, tanya je pada SID yang kome dok beli tu. Kalau dia taknak bagitau, haa jangan segan silu klik kat SINI ok? 

      Dijamin akan dilayan dengan baik! πŸ’ͺπŸ’ͺ

Comey tak seketul ibuElly? Kihkih

Tuesday, 9 January 2018

January 09, 2018

Daftar sebagai ahli Shaklee? Mudah sangat sekarang ni!😍

Daftar sebagai ahli Shaklee? Mudah sangat sekarang ni!😍
Assalamualaikum 2018!

Masya Allah, lamanya rasa tak menulis. IbuElly ni amek mood lama sangat. 😝 maaf lah ye, sibuk bercuti, setup kelas tuisyen, ngan anak nak tadika.

      Banyak sebenarnya yang ibuelly nak share. Tapi pelan² ye. Kang semput ibuElly kang. Hahaha. IbuElly nak cite MACAM MANA NAK DAFTAR AHLI SHAKLEE  ngan ibuElly (orang lain pun sama je kot 😝)

      Susah sangat ke nak jadi ahli Shaklee ni? Macam banyak je nak kena buat? Laa, tu lah gunanya SID (Shaklee Independent Distributor) macam ibuElly ni! 

      Korang hanya perlu bagi details yang diperlukan je. IbuElly boleh buat semua tu secara online je tau! Tak payah susah² nak isi borang bagai pun. 

      Masa pun jimat. Lepas daftar, akaun korang akan jadi PREACTIVE. Means korang belum lagi beli MEMBER KIT Shaklee dan masih belum boleh beli dengan harga ahli. 

      Once dah beli MEMBER KIT, baru akaun membership korang aktif. Haa boleh la menyoping vitamin Shaklee dengan harga lagi murah! 

      Bukan tu je, korang pun boleh kumpul² point jugak untuk layak terima bonus bulanan. Bonus ni Shaklee sendiri yang akan bank in ke akaun korang tau. Bukan melalui orang tengah ke apa. 

      Dan paling penting, ibuElly tak ade amek komisyen sesen pun masa korang daftar jadi ahli Shaklee. Best sangat kan? Nampak sangat Shaklee ni bukannya MLM yang hanya mementingkan keuntungan sendiri je. 

      Bila orang ramai jadi Ahli Shaklee, diorang pun akan dapat manfaat sama. Boleh beli dengan harga jauh lagi murah + dapat kumpul point untuk bonus dan juga dapat manfaat daripada Shaklee. 

Semua tu lebih mudah kalau jumpa SID yang betul. πŸ˜‹

Jangan tertipu ye. Korang WAJIB dapat harga lebih murah. Tapi syaratnya, kena daftar sebagai AHLI la. Kalau nak harga ahli tapi takmo daftar, alahai maaf lah. IbuElly nak rezeki yang BERKAT. Duit oii, jadi DARAH DAGING nanti tau. 

      Not good jual harga murah dan nak stok jalan cepat tapi cara tak betul. 😣

Korang boleh like page fb ibuElly, Pengedar Shaklee Ipoh atau nak lagi cepat boleh direct wasap ibuElly di SINI . Ok daa, ingat Shaklee ingat ibuElly ya.