Anak AMANAH ALLAH. - IBU ELLY DI SINI

Wednesday, 14 March 2018

Anak AMANAH ALLAH.

Anak- anak zaman sekarang ni dah tak sama macam dulu kan? Anak sekarang lagi bijak, lagi advanced dan lagi cerdik mengalahkan mak ayah pulak.

      Satu cabaran yang besar bagi ibu bapa untuk didik anak-anak zaman sekarang. kalau salah langkah, emm memang boleh jadi lain anak-anak tu.

      So far, ibuElly cuba didik anak-anak agar masih lagi berada dalam landasan dan syariat Allah. Sekurang-kurangnya, didik dari sekarang anak-anak akan cenderung ingat semua tu sampai la diorang besar in shaa Allah.

      Kita kalau boleh, nak anak tu dapat jadi saham akhirat kita. Bukan hanya berjaya di dunia semata kan. IbuElly akan share sedikit sebanyak mengenai didikan ibuElly untuk anak-anak. Mungkin boleh jadi rujukan pada korang yang bakal jadi ibu ayah tak lama lagi ke kan.

      Tapi benda ni bukanlah 100% korang kena tiru. Mana yang korang rasa baik dan boleh ambil, ambillah. Mana yang korang rasa tak suka dengan cara tu, cukuplah hanya sekadar baca aje. 😁

MENDIDIK ANAK PADA ZAMAN MILLENIUM. MENCABAR?? 

1) SENTIASA BERKOMUNIKASI DENGAN ANAK-ANAK 
      Emm, memang ibu bapa zaman sekarang, letak tugas untuk berkomunikasi tu pada SMARTPHONE, IPAD, KOMPUTER dan macam-macam lagi alat canggih lain. Ibu bapa kini semakin sibuk mengejar kemewahan dunia.
     
      Ibu bapa sekarang ni nak senang. Yelah, balik keje penat, penat-penat lagi best scroll facebook, instagram, baca gosip dari layan kerenah anak-anak kan,😅

      Jangan macam tu tau ibu ayah. Anak ni sekejap sangat membesarnya. Jangan lepaskan peluang untuk berada di memori anak-anak masa diorang kecik-kcik ni. Hargai setiap masa dan saat bersama anak-anak walau di mana dan apa-apa saja kerjaya kita.  

                               
                             Iskandar gendut

2) MINIMUMKAN PENGGUNAAN GADGET
      Yang ni tak boleh nak kata. Anak kita membesar dalam zaman ni. Tapi semua tu kita sendiri yang tentukan. IbuElly sendiri kat rumah, memang takde bagi gadget kat anak-anak.

      Gadget diperlukan bila nak kawal diorang time makan kat luar. kalau kami pegi bercuti ke, berjalan hujung minggu ke, haa time nak makan la yang paling mencabar. Jadi, kami suami isteri akan gunakan henfon untuk bukak nursery songs dan senyapkan anak-anak.

      Bukan apa, senang nak suap anak-anak makan jugak. Kahkah! Kesimpulannya, nak guna boleh gadget ni, tapi biarlah bertempat.

3) TERUS BETULKAN KESILAPAN KALAU TERNYATA APA YANG DIORANG BUAT TU, SALAH! 
      Haa, ni bukanlah semua. Tapi kebanyakan parents tend to just look at their child's mistakes and didn't even correct them on the spot. Bagi IbuElly, budak-budak umur 2-6 tahun ni sangat fragile dan mudah serap apa saja yang kita ajarkan kat diorang.

      IbuElly memang akan terus betulkan kesilapan anak kat situ jugak, tapi buat bagi tak obvious sangat. Budak kecik pun ada rasa malu tau. Jangan pukul atau marah depan kawan-kawan, saudara mara atau sesiapa sahaja lah yang ada kat situ.

      Kalau dia salah, cakap elok-elok dan terangkan sebab kenapa dia tak boleh buat macam tu. jangan terus marah atau pukul KALAU BOLEH la. hehe. IbuElly sendiri pun kadang-kadang tak dapat kawal emosi jugak. Kalau kat rumah kadang tu terlepas jugak marah dulu instead of tanya dulu.

      Tapi jangan buat selalu, tak baik gituu tau. kalau jenis degil tu, haa cubitan ibuElly akan sampai dulu then barulah diikuti dengan sebab! 😄 Pun sama jangan buat selalu. hahaha.

4) DARIPADA TANYA, ' SIAPA YANG BUAT? ' UBAH KEPADA, ' KENAPA NI SAYANG? ' 
       Haa ibuElly rasa yang ni ramai sangat yang buat macam ni, IbuElly pernah dengar dalam satu ceramah agama ke ceramah kesihatan kalau tak silap. Betul-betul lupa.

      Seelok-eloknya kalau anak bergaduh dengan kawan atau adik beradik sekalipun, JANGAN TERUS TANYA, ' SIAPA YANG BUAT? ' Sebab menurut kata penceramah tu, soalan yang kita tujukan pada anaktu akan membuatkan anak-anak SUKA MENYALAHKAN ORANG LAIN DI MASA HADAPAN. 

                                                          Throwback Dahlia masa baby 
 
      Yela kan, asyik dok tanya siapa buat je. Nanti anak tu akan terbiasa menudingkan jari ke arah orang lain instead of sedar kesilapan sendiri. Nak ke ibu ayah anak kita jadi macam tu?

      Dalam Islam pun tak salah kalau kita beralah dan tak mulakan pergaduhan. Yelah, dunia je pun. Nanti akhirat sana dia akan mendapat jugak balasannya kan? Tak gituu?

      So, mulai saat ni ubah ye ibu-ibu. Anak nangis lepas bergaduh ngan kawan atau adik beradik, peluk dia dan tanya, ' kenapa ni sayang, cerita kat ibu meh ' Nampak tak, benda simple je, tapi tu yang akan mempengaruhi pemikiran anak sehinggalah diorang dewasa tau.

5) JANGAN MALU MINTAK MAAF DENGAN ANAK
      Ye, ibuElly akan selalu mintak maaf kalau terlepas kata atau perbuatan masa terlalu marah pada anak-anak. 😢 Kita manusia biasa, ibu biasa, tak sempurna. Kadang terlepas jugak marah yang melampau sangat sampai anak betul-betul terluka,

       jadi, lepas ibu dah reda sikit, mintak maaf la dengan anak. Jangan malu nak kata kita mintak maaf. IbuElly selalu cakap macam ni pada anak-anak, ' abang, adik, ibu mintak maaf ye. Ibu mintak maaf sebab selalu marah adik ngan abang. Ibu manusia biasa, ibu mintak maaf ye '

      Hari-hari sebelum tidur ke, mintak maaf pada anak-anak. Bagitau apa salah kita pada dia. Anak akan paham. Dan akan teruskan budaya mintak maaf ni pada orang lain sampai dia dewasa in shaa Allah. Tak salah kan kalau kita yang mintak maaf dulu? Allah pun suka pada manusia yang selalu mintak maaf.

      Tapi kalau ternyata bukan anak kita yang salah tapi dia still nak mintak maaf, haa korang bolehla ajar dia self defense dari segi emosi ni sendiri nanti ye. Yang ni ibu la kena take note. Yela, nak baik dengan orang atau nak mintak maaf pada orang ada hadnya jugak tau.

      Pandai-pandai la ye susun ayat untuk diceritakan pada anak-anak. Hehe.    

6) AJARI ANAK-ANAK UNTUK INGAT ALLAH SELALU SEBELUM BUAT SESUATU
      Nak makan, nak minum, nak mandi, nak baca buku, nak tengok tv, nak naik kereta, nak keluar berjalan, ehhh semualah! Ingatkan diorang untuk baca doa.

      Biar diorang tau, hidup ni kita memang kena selalu bergantung pada Allah. Tak boleh lalai, tak boleh sombong, tak boleh bongkak.

      Kenapa IbuElly kata sombong? Yela, buat apa-apa taknak ingat Allah. Buat apa-apa taknak berharap pada Allah. Sedangkan semua ni pun Allah yang bagi kan?

      Jadi, mula ubah cara kita berkomunikasi dengan anak mulai sekarang tau. Tak susah pun ibu ayah. Kena banyak membaca dan cari ilmu kalau kita nak didik anak supaya boleh jadi saham akhirat kita.

      Anak-anak kan AMANAH ALLAH yang kita WAJIB jaga dan bentuk sebaiknya kan? Jangan sia-siakan peluang yang Allah dah beri pada kita sebagai ibu bapa. Tak semua pasangan tau yang dapat merasa semua ni.

 

      Kita yang Allah dah bagi rezeki ni, kena sentiasa bersyukur dan manfaatkan sebaiknya.  

Ok lah, tu sedikit sebanyak perkongsian ibuElly. ibuElly takde la education background tentang early childhood pun. Ni semua atas pengalaman sendiri dan pemerhatian sendiri. Hope bermanfaat untuk ibu bapa baru di luar sana,

 Enjoy your life as parents! Appreciate it! 
       
    
       

   

No comments:

Post a Comment