April 2018 - IBU ELLY DI SINI

Wednesday, 25 April 2018

April 25, 2018

Rimasnya jerawat badan!

Rimasnya jerawat badan!
Assalamualaikum wbt

Amacam korang sehat ke? IbuElly nak share sikit tentang PENJAGAAN BADAN yang makin mendapat tempat di hati customer πŸ˜†

      IbuElly sendiri memang guna losyen dan mandian Tea Tree Oil ni haa. Bau dia lembut sangat tau. Dah la besar, tahan lama gila tau tak!


Ni haa, korang penah guna?

      Alamak gelap pulak. Tapi still nampak kan? IbuElly dah guna 10 bulan la skali ngan skincare bebanyak tu.

      IbuElly puas hati sangat sebab skang ni kan, somi ibuElly pun puji yang BELAKANG BADAN ibuElly ni dah kurang sangat jerawat badan ni haa. πŸ˜‹πŸ˜‹

      Tekstur losyen ni creamy dan sejuk je bila sapu kat badan. Mandian dia pun tekstur gel tau. So sangat jimat.

Harga pulak macam ni :

Mandian Tea Tree Oil - rm16.90
Magic Body Lotion - rm21.90

Ofkos lah BELUM TERMASUK pos. Kalau dah skali pos berapa je untung ibuElly nak oii??

Hahahahha ok gurau je. 


Ni packaging dalam SET TRAVEL


Body scrub ni pun wangi yakmat. Rm13.90 je tau


Tak tergoda ke wei?


Close up sikit


Losyen badan

Meh scroll kat media sosial ibuElly ni haa

Facebook page - Cosmoderm IPOH
No telefon - 017-5604426

Sunday, 22 April 2018

April 22, 2018

Anak kecil nak demam, apa bantuan kecemasan yang kita boleh buat?

Anak kecil nak demam, apa bantuan kecemasan yang kita boleh buat?
Assalamualaikum korang. Haa kali ni ibuElly nak share tentang bantuan kecemasan di rumah kalau anak-anak mak demam.

      Tips ni mungkin ada parents yang dah tau tapi ibuElly nak share pada korang yang BELUM TAU je. Yang nak membawang duduk je diam2.

     IbuElly kalau boleh suka handle dengan cara alami dulu, kalau 2 3 hari tak ok lagi baru lah bawak ke hospital/klinik. Tapi kena pantau sama wei. Kalau dah TERLALU TINGGI suhunya better la kome jangan tunggu lagi.

      Ni pengalaman ibuElly sendiri je selama 5 tahun beranak kecik yang rapat-rapat ni. Mana yang baik amek iktibar, yang rasa tak boleh follow abaikan je. Sebab masing-masing ada cara tersendiri kan untuk anak.

IbuElly share bagi korang yang baru nak belajar jadi ibu atau ayah.

Tips penting bila anak kecil ada tanda-tanda nak DEMAM : 

1) Simpan dalam setiap rumah, satu TERMOMETER

      Benda ni sangat penting tau. Untuk kita pantau suhu anak tu. Kalau masih dalam kawalan, boleh teruskan bagi ubat macam biasa dan pantau di rumah je.

      Namun, kalau dah suhu tu TERLALU TINGGI, better siap-siap bawak diorang ke hospital. Bahaya kalau suhu terlalu tinggi, boleh jadi tarik.

2) Aloe Vera ada?

      Tau ke aloe vera ni yang macam mana? Kalau kome ada tanam pokok ni, boleh terus petik je dari pasu. Tapi oleh sebab ibuElly ni terlebih ‘rajin’ nak tanam, beli siap je.


Somi beli kat Elianto baru bukak ritu, BUY 3 FREE 1.

      Terkejut kucing ibuElly bila dia bawak balik aritu. Punya lah banyak sampai 4 bekas. Tapi ibuElly memang suka simpan benda alah ni. Kalau sniri tak guna pun, anak guna.

      Sangat sejuk tau aloe vera ni tambah kalau letak lam peti. Aloe vera ni korang boleh lumur kat badan anak untuk TURUNKAN SUHU BADAN ANAK masa siang mahupun malam.

      Sapu kat bahagian pelipat especially ketiak, kaki, tengkuk, belakang telinga, tapak kaki. Sapu dan sapu sambil cek suhu badan setiap sejam.

3) Letak TUALA BASAH atas kepala dan badan

      Ni biasa kan kita buat. IbuElly walaupun dah sapu aloe vera, tapi masih letak kat atas kepala anak-anak tuala basah ni tau. 

      Takpe lah, in case kan kalau panas tetiba boleh juga tusla basah tadi ni cover. Buat la sedaya upaya bagi badan sejuk dan suhu turun. 

4) On vitamin dan ubat

      Sungguhpun ibuElly dah bagi ubat, vitamin terutama vitamin C ibuElly tetap beri pada anak-anak. Vitamin C tu untuk BOOSTKAN imun anak-anak.

      Pun sama terpulang pada ibu bapa nak follow ke tidak. Tapi bagi ibuElly, apa salahnya cuba kan. Taknak buah, ganti dengan vitamin la jawabnya.

      Bagi yang just bagi ubat dari farmasi je, kena pantau anak betul-betul. IbuElly akan beri ubat dalam 3 kali je sehari.

      Ikut saranan daripada ahli farmasi. Macam biasa nampak teruk dan berlanjutan terus bawak gi hospital. Biasa kalau bayi bawah 2 tahun ibuElly memang tak bagi ubat. Guna cara alami je dan alhamdulillah memang sangat berkesan pada mereka. Yang ni rasanya ibuElly ada share pada entry lepas.

Jadi ni 4 cara ibuElly handle anak-anak kalau mereka ada tanda-tanda nak demam. So far alhamdulillah memang berkesan cara ni.

IbuElly pun takde asyik nak ulang alik klinik. Ada tak kena terus bawak ke hospital. 

Ok moga sharing ibuElly ni bermanfaat bagi parents baru dan lama yang memang cari alternatif untuk atasi atau cegah demam pada anak-anak. 

Good luck!

Saturday, 21 April 2018

April 21, 2018

Cosmoderm, I love my skin!

 Cosmoderm, I love my skin!
Assalamualaikum wbt

Bersawang jugak ye kat sini. Hehe. Alhamdulillah datang balik mood ibuElly nak menulis ni haaa. IbuElly selalu aktif kat ig dan fb aje. Sebab senang kan takyah nak tulis pepanjang.

      Korang tau kan yang ibuElly ni AGEN SAH PRODUK COSMODERM kan. Hehehe. Tapi ibuElly nak luahkan perasaan sikit.

      Memang korang boleh dapatkan produk Cosmoderm dengan harga yang jauhhhh lagi murah. Ada setengah tempat la, bukan semua. Ada yang selamba je mengguris hati ibuElly, ‘ sis, aaya beli kat Watsons rm10 je, sis jual mahal la rm19.90 ‘

      Masya Allah, diorang tu outlets besar kak. IbuElly ni cuma agen bilis je πŸ˜‚ sampai hati kome nak samakan ibuElly dengan kedai-kedai besar macam tu. Watsons tu lain lah diorang boleh dapat banyak lagi untung daripada produk lain yang mereka pasarkan di Watsons tu.

      IbuElly memang jual produk Cosmoderm je, takde jual produk lain pun. Jadi ibuElly memang dapat untung 100% dari produk Cosmoderm je, takde untung dari produk lain. Jadi tolonglah jangan nak samakan ibuElly dengan mereka tau 😫

      Terasa dan terguris sangat hati ibuElly ni tau. IbuElly ni cuma nak sebarkan kebaikan tentang produk Cosmoderm je. Bukan nak bagi sedekah. Rm10 tu modal ibuElly pun tak lepas tau 🀭🀭
Lagi nak mintak ibuElly bagi kat korang rm10 je 🀣

      Ok la jom jela layan item-item yang ibuElly guna sepanjang 10 bulan ni :


Dah 10 bulan bersama


Untuk badan πŸ˜‹πŸ˜‹


Penjagaan intim


Serum yang melembutkan dan mencerahkan kulit


IbuElly guna yang hijau


Makanan kulit SETIAP MALAM SEBELUM TIDUR


Anak pun guna tau


Scrub PENTING!


Puas hati dapat bersihkan badan


Guna setiap kali SEBELUM cuci muka

     Nampak macam banyak kan ibuElly guna? Memang banyak pun! Sebab guna untuk muka, badan dan intim sekali tau. Senang satu brand dah ada semua. Shampu je takde. Sebab Cosmoderm ni memang fokus untuk KULIT je tau.

    Best kan Cosmoderm ni? Paling best sebab HARGA DIA YANG MURAH BERBANDING SKINCARE TIMBANG kat luar sana wei. IbuElly kan pernah rasa kesan penggunaan skincare lokal, jadi faham sangat macam mana rasa dia! 😫

      Kalau korang nak ibuElly consult dan guide lepas korang beli di luar, maaf! Masa ibuElly pun BERHARGA TAU! Lain lah kalau korang memang customer ibuElly. Berbaloi jugak nak melayan kat wasap berejam jam.

      IbuElly ni AGEN BERDAFTAR dengan Cosmoderm, tak dibayar pun untuk consult semua yang bertanya dan beli di outlets luar tu. Tolong la paham dan hargai masa kami jugak ye.

      Kalau rasa nak ibuElly guide sampai dapat kulit cantik balik, boleh je klik kat SINI tau. Jangan takut ibuElly tak makan orang. Selain tu boleh jugak klik kat Cosmoderm IPOH dan juga instagram @cosmoderm_personalcare tau.

Ok tu jela kot celoteh harini. Maaf andai korang terasa. Tapi kalau ibuElly tak jaga hati sendiri takkan korang pulak kan? 🀣🀣

Wednesday, 18 April 2018

April 18, 2018

Produk untuk segala mak nenek parut??

Produk untuk segala mak nenek parut??
PARUT MEMANG TAKKAN BOLEH HILANG KE? 

       Haa, korang penah tengok kan macam mana teruknye muka ibuElly breakout dulu? Skang korang masih nak tau tak macam mana muka ibuElly skang?

      Apa? tak penah tau pun?? Emm, sila pergi ke post sebelum ni. IbuElly ada tunjuk banyak sangat muka ibuElly yang breakout gara-gara berhenti guna skincare lokal 2 tahun dulu. 

      Jadi skang ibuElly terpanggil untuk share macam mana keadaan kulit muka ibuElly yang terbaru pada Mac 2018 ni. Korang tau kan yang actually, parut-parut memang boleh pudar tau. Tapi kena KONSISTEN dan SABAR banyak-banyak.








      ko tengok betapa besarnya ibuElly bold perkataan tu. hahahahahah. Alhamdulillah, 9 bulan dah setia dengan Cosmoderm (sebelum ni tak pernah setia dengan apa-apa skincare, paling lama pun 2 bulan lebih 😎)

      Jom cekidaut wajah ibuElly seiring dengan masa selama 9 bulan ni. 😜
Haa, korang tak teruja ke nak parut-parut semua tu hilang selamanya? Tak teringin? Aihh, rugi lah kome. Tengok IbuElly, banyak yang dah pudar kan??

Kalau nak rasa kulit BEBAS parut macam ni jugak, kena bertindak cepat lah! Raya pun tak lama je lagi kan.... Takkan tiap-tiap tahun nak kulit muka tu macam tu je. Kasi la kelainan sikit. 

korang boleh contact ibuElly kat 017.560.4426 tau. Atau boleh jugak ke ig ibuElly, cosmoderm_personalcare dan juga fb page, Cosmoderm IPOH

Jangan lupa foloow/like tau. Dan yang penting jangan lupa shopping skali. πŸ˜™