Anak kecil nak demam, apa bantuan kecemasan yang kita boleh buat? - IBU ELLY DI SINI

Sunday, 22 April 2018

Anak kecil nak demam, apa bantuan kecemasan yang kita boleh buat?

Assalamualaikum korang. Haa kali ni ibuElly nak share tentang bantuan kecemasan di rumah kalau anak-anak mak demam.

      Tips ni mungkin ada parents yang dah tau tapi ibuElly nak share pada korang yang BELUM TAU je. Yang nak membawang duduk je diam2.

     IbuElly kalau boleh suka handle dengan cara alami dulu, kalau 2 3 hari tak ok lagi baru lah bawak ke hospital/klinik. Tapi kena pantau sama wei. Kalau dah TERLALU TINGGI suhunya better la kome jangan tunggu lagi.

      Ni pengalaman ibuElly sendiri je selama 5 tahun beranak kecik yang rapat-rapat ni. Mana yang baik amek iktibar, yang rasa tak boleh follow abaikan je. Sebab masing-masing ada cara tersendiri kan untuk anak.

IbuElly share bagi korang yang baru nak belajar jadi ibu atau ayah.

Tips penting bila anak kecil ada tanda-tanda nak DEMAM : 

1) Simpan dalam setiap rumah, satu TERMOMETER

      Benda ni sangat penting tau. Untuk kita pantau suhu anak tu. Kalau masih dalam kawalan, boleh teruskan bagi ubat macam biasa dan pantau di rumah je.

      Namun, kalau dah suhu tu TERLALU TINGGI, better siap-siap bawak diorang ke hospital. Bahaya kalau suhu terlalu tinggi, boleh jadi tarik.

2) Aloe Vera ada?

      Tau ke aloe vera ni yang macam mana? Kalau kome ada tanam pokok ni, boleh terus petik je dari pasu. Tapi oleh sebab ibuElly ni terlebih ‘rajin’ nak tanam, beli siap je.


Somi beli kat Elianto baru bukak ritu, BUY 3 FREE 1.

      Terkejut kucing ibuElly bila dia bawak balik aritu. Punya lah banyak sampai 4 bekas. Tapi ibuElly memang suka simpan benda alah ni. Kalau sniri tak guna pun, anak guna.

      Sangat sejuk tau aloe vera ni tambah kalau letak lam peti. Aloe vera ni korang boleh lumur kat badan anak untuk TURUNKAN SUHU BADAN ANAK masa siang mahupun malam.

      Sapu kat bahagian pelipat especially ketiak, kaki, tengkuk, belakang telinga, tapak kaki. Sapu dan sapu sambil cek suhu badan setiap sejam.

3) Letak TUALA BASAH atas kepala dan badan

      Ni biasa kan kita buat. IbuElly walaupun dah sapu aloe vera, tapi masih letak kat atas kepala anak-anak tuala basah ni tau. 

      Takpe lah, in case kan kalau panas tetiba boleh juga tusla basah tadi ni cover. Buat la sedaya upaya bagi badan sejuk dan suhu turun. 

4) On vitamin dan ubat

      Sungguhpun ibuElly dah bagi ubat, vitamin terutama vitamin C ibuElly tetap beri pada anak-anak. Vitamin C tu untuk BOOSTKAN imun anak-anak.

      Pun sama terpulang pada ibu bapa nak follow ke tidak. Tapi bagi ibuElly, apa salahnya cuba kan. Taknak buah, ganti dengan vitamin la jawabnya.

      Bagi yang just bagi ubat dari farmasi je, kena pantau anak betul-betul. IbuElly akan beri ubat dalam 3 kali je sehari.

      Ikut saranan daripada ahli farmasi. Macam biasa nampak teruk dan berlanjutan terus bawak gi hospital. Biasa kalau bayi bawah 2 tahun ibuElly memang tak bagi ubat. Guna cara alami je dan alhamdulillah memang sangat berkesan pada mereka. Yang ni rasanya ibuElly ada share pada entry lepas.

Jadi ni 4 cara ibuElly handle anak-anak kalau mereka ada tanda-tanda nak demam. So far alhamdulillah memang berkesan cara ni.

IbuElly pun takde asyik nak ulang alik klinik. Ada tak kena terus bawak ke hospital. 

Ok moga sharing ibuElly ni bermanfaat bagi parents baru dan lama yang memang cari alternatif untuk atasi atau cegah demam pada anak-anak. 

Good luck!

No comments:

Post a Comment