Pengalaman anak kena chicken pox by ibuElly - IBU ELLY DI SINI

Wednesday, 19 September 2018

Pengalaman anak kena chicken pox by ibuElly

      Assalamualaikum wbt.

Korang ibuElly sebenarnya nak cite benda ni lama dah. Tapi asyik tertangguh je atas kekangan masa. Now dah berapa bulan dah since anak-anak dan ibuElly skali kena demam campak. Uhukuhuk

      Ingat lagi rasanya masa bulan Jun aritu la kot. Kami sekeluarga pi mandi kat Hotspring Sungai Klah, Sungkai masa tu. Ramai-ramai la adik beradik somi, mak ngan pak mentua semua ikut.

      Masa tu takde la ramai sangat orang. Tapi yela, dah kata nak kena demam campak tu, bila-bila pun akan kena juga. Tambah-tambah anak-anak ibuElly memang belum pernah kena demam campak lagi dua-dua.


Ni masa ni Dahlia kena. Naik biji-biji berair

      Masa ni tak expect lagi demam campak. Ingatkan ruam biasa je. Buat bodoh jela masa hari pertama kena. Tapi masuk hari kedua dah makin banyak, terus bawak pi klinik. Sah la Dahlia dijangkiti demam campak 😣

      Masa ni dia tak merengek sangat tau. Yela belum pecah lagi, gatal tu tak rasa lagi. Tapi memang kesian la tengok dia adehhh.

      IbuElly dapat tau je anak kena campak, terus get ready dua benda ni 👇🏽👇🏽


Sabun ni hospital Pantai Putri bagi. Memang bagus sangat untuk kurangkan kegatalan

      IbuElly seriously memang tak pernah tengok atau jumpa item Cetaphil yang ini. Yang lain tu biasala nampak. Sabun ni memang bau ubat, cecair warna putih dan tak berbuih. IbuElly memang tak berapa gemar bau ni. Tapi tengok Dahlia kurang gatal, haa on jela.

      Brand ni kome boleh cari kat farmasi. Drugstores tak pasti la ada ke tak, boleh la kot cuci mata sambil cuci dompet. Ala kau tak usah nak gebang, ibuElly tau kome bukan boleh nampak Watsons atau Guardian tu haaa!

      Benda kedua yang ibuElly sediakan adalah benda ni 👇🏽👇🏽👇🏽


Lotion Talc Cosmoderm


Herbal blend tu haa atau nama glemer, HB

      Herbal Blend tu brand Shaklee, Lotion Talc tu brand Cosmoderm. Actually korang boleh je nak guna mana-mana pun janji sesuai dengan bujet korang. IbuElly guna dua-dua sebab masa guna Cosmoderm, kebetulan abeh pulak dan stok takde. Maka bukak la herbal blend pulak.

      Lotion Talc Cosmoderm dia tak panas dan berangin. Cuma macam krim biasa, bila sapu kat kulit jadi sejuk je kulit badan. Krim ni sesuai digunakan pada kanak-kanak sebab bahan-bahan yang digunakan dalam tu lebih selamat untuk anak-anak. Yang penting, BEBAS PARABEN.

      Manakala Herbal Blend ni pulak macam berangin sikit. Bila sapu kat kulit rasa best je, rasa segar! Bau pun macam bau mint-mint sikit. Tapi tak la panas macam bila sapu minyak panas tu haa. Biasa-biasa jela.

      Dua-dua pun ibuElly jual. Dua-dua pun ibuElly guna. Sebab ibuElly lagi selesa guna barang yang selamat dan mudah dapat macam Shaklee dan Cosmoderm ni haa. Tak payah susah-susah nak cari kat farmasi ke kan. Sebab sentiasa ada ready stock kat tangan kita. 

      Alhamdulillah dalam masa 3 hari surut semua demam dan biji-biji. Tiap-tiap kali masa mandi, mandi dengan Cetaphil pastu lepas mandi sapu pulak Lotion Talc atau Cosmoderm. Setel masalah!

      Ada la pegi klinik sebab nak sahkan sama ada tu campak ke tidak. Doc ada bagi calamine lotion tu. IbuElly guna jugak. Selang-selang. Sebab Iskandar tak suka pakai tu. Dia rimas. So ibuElly ganti la pakai dengan Herbal Blend atau Lotion Talc tu haa.

      Masa ibuElly kena campak pun (yakni lepas Iskandar punya campak surut, dia beralih ke ibuElly pulak) ibuElly pun tumpang sekaki mandi ngan mandian Cetaphil tu hahah. Memang best, badan pun takde gatal-gatal. 

Korang kalau nak dapatkan produk Cosmoderm dan Shaklee, boleh la dapatkan di 017-560 4426 tau. Kol atau wasap je ibuElly terus. Produk Cosmoderm tu kalau ada instagram, boleh la cuci mata kat cosmoderm_personalcare atau facebook page, Cosmoderm IPOH . Jangan lah cuci mata je, cuci la dompet skali. Kihkih. 

K bye!


No comments:

Post a Comment