Suri rumah, cikgu tuisyen, agen Cosmoderm? Macam mana tu? - IBU ELLY DI SINI

Monday, 10 September 2018

Suri rumah, cikgu tuisyen, agen Cosmoderm? Macam mana tu?

Assalamualaikum wbt.

      Apa khabar orang kampung, lama sudah tak berjumpa 🎶🎶🎶 ehh menyanyi pulak kau ehh. 

      Actually ibuElly kat bengkel ni haa menggantikan brake pad kete yang dah haus ni. Sian dia dah 6 tahun rupanya tak pernah tukar. Ehh rasa kejap pulak ye. Lagi 3 tahun in shaa Allah habis la bayar cik Viva sayang ni.

      Korang kenal ke sapa ibuElly ni? Apa dia buat? Keje apa je dia buat untuk cari rezeki? 

      Haaa kalau korang nak tau, ibuElly tu ialah seorang ibu, anak, isteri, penjual online, cikgu tuisyen (full time) dan manusia biasa yang menumpang di bumi Allah. 

Haaa nampak macam senang je keje ibuElly ni kan? Yeka dok rumah, jaga anak. Bukan buat apa sangat pun kan? 

Emmm yela, orang yang tak tau, memang boleh cakap cenggitu. Padahal, orang yang dah merasa dan tempuh je tau! Apa korang ingat senang nak bahagikan masa di rumah, ngan anak lagi, keje tuisyen lagi, senang?

      IbuElly mula buat tuisyen lama dah. Sejak November  2013 lagi. Bulan 11 tahun 2018 ni genap 5 tahun berkecimpung dalam bidang home tutoring ni tau. Alhamdulillah, dengan izin Allah. IbuElly dapat la meneruskan hidup dengan membayar segala hutang yang ada (PTPTN, kereta, insurans, Coway, tadika anak dan pelbagai lagi) dengan hasil usaha mengajar tuisyen ni haa. 

      Masa tu ramai sangat yang kondem. Yela bunyi dia lebih kurang gini eik, ‘ ehh kau belajar tinggi-tinggi sampai degree, alih-alih buat keje merapu macam ni je? ‘

Masya Allah, masa tu newbies lagi. Apa orang cakap semua nak sentap! Sikit-sikit nak emo sikit-sikit nak nangis. Ate lantakkan aje la kan orang nak cakap apa pun. Bukan diantau apa yang kita tengah buat dan apa result yang kita bakal dapat.

      Masa tu memang hati tisu. Tapi awas sekarang ibuElly dah berhati sado! Lantak kau lah Labu apa yang korang nak cakap. Yang penting hasil duit mengajar tuisyen ni ibuElly mampu bayar hutang bulanan tanpa culas, mampu bawak mak ayah pi jalan-jalan, mampu gembirakan hati anak-anak dan somi, semuanya dengan duit hasil titik peluh sendiri. Padahal asalnya SURI RUMAH je pun!

      See, nampak tak kalau kita susah sekarang, tak semestinya selama-lama kita susah? Dan orang yang kaya sekarang tak selalunya mereka di atas? 

Itulah kehidupan. 


Alhamdulillah, now dah ada Pusat Belajar sendiri. Dulu buat kat rumah, sempit. Now luas sikit dan boleh ambil lebih lagi student.

      

No comments:

Post a Comment