2019 - IBU ELLY DI SINI

Wednesday, 15 May 2019

May 15, 2019

Trip Hatyai 2019! (PART 1)

Trip Hatyai 2019! (PART 1)
      Assalamualaikum bloggers. Alhamdulillah, akhirnya terbuka juga hati ibuElly nak buat entry pasal trip ke Hatyai itu hari. Bapak la padahal trip ni bulan Januari lepas kot. Kahkah!

Trip ni ibuElly pi ramai-ramai dengan geng-geng ibu-ibu je. Konon nak ber'me time' kami warga ibu sahaja jalan-jalan,cuci mata, shopping-shopping. Hehehe. Best ke? Best la. Tapi lagi best kalau ada suami dan anak-anak. Dasar tak boleh tinggal keluarga. Hahaha.

      Trip ni kitaorang pergi under agen. Means bukan pergi terjah sendiri macam tu jela. IbuElly join trip kawan ni. kawan dalam kelab Citra suami. Group wife-wife aje. Jadi la kan, jenjalan ngan kengkawan lagi best daripada berjalan entah dengan strangers mana. Hihihi.

      So tanpa membuang masa lagi, ayuh la kita menikmati suasana di Hatyai Januari 2019 yang lalu. Walaupun dengarnya masa tu Thailand ada pengeboman bagai, tapi ahhh! Kami redah juga! Hahaha! Well, kami kan otai??

Mula-mula, mesti la kena tukar duit dulu,

      Masa Januari 2019, ibuElly tukar rm300 dulu kat Malaysia. Lagi rm200 tukar kat sana, Rm300 ni dapat la 4000 baht masa tu. Jadi la kan, buat bekal dulu. Agagk-agak tak cukup, baru tukar, hahaha! Bukan la cukup-cukup rm300 dapat 4000 baht tu. rm316 rasanya. Now tak tahu la sebab currency berubah-ubah setiap hari kan, Kena pergi tanya la.


Kami naik ETS je ke Padang Besar. Lepas tu ada agen yang akan tunggu kami kat sana, Tak naik flight bagai pun. Kata nak trip bujet kan? Haa memang bujet la ni, Hahaha. Tapi best. Seumur hidup ni ibuElly tak pernah lagi naik ETS. Gila laju ETS ni macam kereta viva ibuElly daaa.. Kihkih.

      Msa ni pukul 1.30 pagi. Ye, kami naik train pagi-pagi buta. Sebab nak kejar sampai sana awal sikit. Siang-siang baru syiokk jalan-jalan kat sana. kalau gerak malam dari Malaysia, sampai sana pagi sangat pulak. Beza masa Malaysia dengan Thailand ni sejam je pun. Makanya elok sangat la kami gerak pagi dan sampai sana Subuh. Lepas tu boleh la jenjalan kan? Bijak tak kami?

 Group dari Ipoh kami ber4 je, Yang lain semua naik train dari batu Gajah. Deme semua orang Ayer Tawar. Tu pasal naik di Batu Gajah.

 Untuk trip ni, ibuElly bawak bonda tersayang. Saja ajak, ingatkan taknak, Hahah. Tajaan sepenuhnya ditaja oleh ibuElly 💗

Laju ke tak laju ETS ni wei? Tapi best la tak rasa apa pun. sedar-sedar dah sampai Negeri lain. Hahaha.

Kami 10 orang semuanya

      Sebab pakej yang kami ambik ni rm1800 termasuk penginapan, van dan insurans. Jadi kalau nak murah, rm1800 share la 10 orang. So sorang just bayar rm180 jela. Hehe. Ohh ya pakej kami ni pakej 2 hari 1 malam, Tapi serius tak cukup wei! So korang pergi la 3 hari 2 malam. Hahahah.

      Sampai je kat Padang Besar punya stesen kereta api ni, korang kena jalan tau sementara nak sampai ke Thailand tu. Van kitaorang ada tunggu kat sana. Adoi dah la tangga bertingkat-tingkat. Jauh pun ye. Memang bergegar ni semua lelemak ibuElly yang dah terperam lama dalam badan ku ini haa. Tapi takpe juga kan. Warm up dulu sebelum nak jenjalan jauh lagi ni. Hahahaha.

Jenuh jalan. Hahaha.

Van kami kat sana.

      Pemandu kami ni orang Thailand Muslim tau. Pandai cakap Melayu, bawak tempat makan halal, dan yang paling best dia bawak ke tempat yang murah-murah je! Kahkahkah! Kitaorang panggil dia Man. Hensem,tinggi lampai, tapi AWAS! Dia sudah berpunya, Dah kawen wei, ada anak sorang rasanya.

Jom cekidaut keadaan dalam van macam mana :

 Besar sangat! Memang muat kami 10 orang dalam tu. Dan van sangat selesa ok!

 Masa ni masing-masing kol keluarga bagitau dah sampai. Walaupun pukul 5 pagi. Hahaha

ibuElly duduk depan. Gila kuat dapat ekon. Hahaha.

      Ohh ya. IbuElly ke sini pakai passport warna hijau tu. Passport berkumpulan deme kata. Passport ni maksimum boleh buat 20 orang. Kena lantik sorang ketua, sebab gambar ketua kena duduk dekat depan sekali. Adoi gambar passport takde la pulak. Passport gini tak boleh jalan jauh-jauh kata deme. Setakat dekat-dekat ngan Malaysia ni boleh la. Harga sama macam korang buat yang 5 tahun tu, cumanya boleh la share 10 orang. rm200 bahagi 10 orang rm20 seorang je kena bayar. Memang bujet betul ni. Hahahaha.

Lepas dah cop passport

Man bawa kami bergambar kat sini dulu sebelum betul-betul masuk Thailand. Hehehe. Paham-paham je Man ni perasaan orang pempuan macam kami yang suka bergambar. Hahaha.

      Lepas tu kami solat Subuh dan Man bawak kami breakfast jap, Lepas breakfast baru la kami ke hotel. Jom la cekidaut gambar apa lagi. Hahahaha.

 Kami makan berempat ni

 sup ikan

strawberry bread

      Kat sini makan ok, harga tak mencekik darah sangat. Tempat ni Man yang bawak. ibuElly belanjakan kat sini kurang 100 baht. Yela makan pagi je pun. IbuElly jenis tak boleh makan berat pagi-pagi. kang sakit perut. Hihihi.

Ok korang ibuElly stop sampai sini dulu. nanti ibuElly sambung Part 2 eik. Boleh? Rasa panjang sangat pulak nak habiskan semua dalam satu entri. Kosabar jap eik.

TO BE CONTINUED...............


Tuesday, 7 May 2019

May 07, 2019

HOGA Gaharu Tea Valley Gopeng, Perak

HOGA Gaharu Tea Valley Gopeng, Perak
      Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk kita sambut Ramadhan in shaa Allah.

      IbuElly nak share tempat best yang korang boleh pergi di sekitar Ipoh bawak anak-anak atau nak jalan-jalan tenangkan fikiran. Hehehe.

      Sebenarnya adik ibuElly yang cerita dan bagitahu tempat ni menarik. Selalu je lalu, tapi tak pernah terfikir nak singgah. Hehehe. Tempat ni ala-ala macam kat Cameron la tapi idak la sejuk macam kat atas nun. Kihkih

      Masa ni ibuElly stress sangat sebab baru lepas keguguran. Kalau tak dah ada 4 orang askar cilik dah sekarang. Tapi apakan daya, Allah Maha Mengetahui. Ada la tu plan lain Dia nak ibuElly ikut. Alhamdulillah, 2 askar cilik ni cukup untuk mengubat luka ibu. Kebetulan pulak ibu cuti, boleh la reward anak-anak.

So here we go!

Kat Gopeng, Perak

      Tempat ni ada signboard nye tepi-tepi jalan. Tapi tak pernah terfikir pun nak singgah. Sebab tengok macam takde apa yang menarik. Tapi itulah dia, tak kenal maka tak cinta. Adik ibuElly yakni maksu diorang, dah pergi ngan tunang dia. So balik tu dia review la Gaharu Tea Valley ni haa. Katanya syiokk kalau bawa anak-anak. Tempat bergambar pun cantik. 

Van yang kami naik

      Sebab kat sana, kawasan berbukit bukau. Kereta memang tak boleh naik. Park kereta kat bawah, van mereka akan bawa kita naik. Best tau van dia besar, boleh muat dalam 8-10 orang. Aircond dia pun kuat nak meninggal. Selesa! 5 bintang! 

Kena beli tiket dulu

Tiket dia murah je. Takde la jenis cekik darah punya. 

Dewasa : rm10
Kanak-kanak : rm5

      Setiap belian tiket, akan dapat satu uncang tea secara PERCUMA. Ala, teh Gaharu tu la. Best kan? Oh ya nanti lepas turun bawah pun, korang boleh rasa Teh Gaharu ni secara percuma. Kami haritu minum bergelas-gelas. Kihkih

      Perjalanan naik atas tu dengan van makan masa nak dekat sejam juga. Best tau boleh tengok view menarik juga. Pemandu van pun akan terangkan juga serba sedikit tentang pokok Teh Gaharu ni. 

Hentian pertama

      View kat sini sangat-sangat cantik. Sebenarnya sini kedai makan. Kami pergi hari Isnin, so kedai ni tak bukak. Kata pemandu van, kalau weekend memang ramai sangat orang, dan kedai ni beroperasi la. 

Tempat duduk

      Kayu ni diorang jual tau. Dalam rm200-rm400 gitu la range dia. Kalau korang teringin nak letak kat rumah, boleh la tanya pemandu van tu macam mana nak beli.

Kat tingkat 2. Masih di pitstop pertama. 

Pitstop kedua

      Kami pergi bagi ikan makan pulak. Tempat kami pijak ni, bawah dia ada ikan. Boleh bagi ikan makan juga. Makanan ikan pemandu van ada jual. Rm3 satu plastik. 



      Ni pitstop kedua. Kat sini memang view dia cantik. Bawa anak-anak kecik memang best. Senang sangat diorang kagum tengok pokok-pokok dan replika haiwan. Hihihi. 

      Ada banyak lagi gambar menarik. Tapi malas nak letak. Biar korang pergi sendiri dan rasai pengalamannya. Hihihi. 

Pistop ketiga

      Sini best. Tempat dia redup. Anak-anak pun seronok sebab colourful sangat sini. Hehe. Memang Iskandar dan Dahlia teruja masa sampai sini. Memang banyak berjalan masa ni. Best sangat-sangat sambil berjalan, boleh bersembang dengan anak-anak. 

Pitstop ketiga

      Ni sebelum turun bawah ke tangga yang warna warni tadi. IbuElly pun tak perasan. Dah naik baru perasan ada ni. Apa lagi bergambar la. Hihihi

Pitstop ketiga

      Part paling best, bagi ikan makan la. Ikan-ikan kat sini pun warna warni. Teruja anak-anak bila nampak ikan-ikan ni. 

      Haa makanan ikan yang korang beli masa kat pitstop kedua tadi, simpan sikit. Sebab pitstop ketiga ni lagi banyak ikan. Jenuh pesan ke anak-anak suruh simpan makanan ikan ni. 

Turun bawah

      Kat sini la nanti boleh rasa teh Gaharu free. Masuk je dalam kedai dan tanya. Iskandar suka teh ni. Bergelas-gelas kecil dia minum. Yela, nak kisah apa.FREE kan. hahahah. Korang try la bawak anak ke sini. Best tau.

      Meh kita spam lagi gambar banyak-banyak. Jangan jemu la ye tengok gambar-gambar kami. Hehehe.

Paling tak boleh lupa, coklat ni la. Hehehe.

      Coklat ni asalnya ibuElly taktau pun ada skali. Kami nampak teh ngan aiskrim je. Tak nampak coklat pun. Tiba-tiba salesperson tu teringatkan coklat sebab nampak anak-anak ibuElly tu seronok sangat dengan teh. Kihkih.

      Jadi kami pun rasa la sikit tester dia bagi tu. yang bestnya pasal coklat gaharu ni, dia TAK MANIS LANGSUNG! Means bukan lah manis macam coklat Cadbury tu haa. Rasa dia kurang manis, ibuElly pun tak rasa muak sangat makan, Hehehe.

      Harga dia boleh tahan la. mahal sikit sebab organik kan, Sebab dengar pemandu ni dok exlain, katanya diorang memang tak guna racun serangga atau baja kimia tanam pokok-pokok gaharu ni. Serius la tempat ni cantik bangat! Bukan biashe-biashe tau!

Jom bawa anak-anak dan keluarga menikmati keindahan alam semulajadi!














Wednesday, 24 April 2019

April 24, 2019

Rimas kulit badan terlalu kering!

Rimas kulit badan terlalu kering!
      Hai korang, sihat ke? Sedar tak sedar April dah nak sampai ke penghujung dah. Tak lama lagi nak masuk Ramadhan kan? In shaa Allah, moga kita ditemukan lagi dengan Ramadhan Karim. Aamiin.

      Tak lama lepas tu nak raya pulak. Time raya, kita lebih banyak di luar berbanding di rumah. Lebih banyak berpeluh berbanding hanya rileks di rumah.

      Bila kulit badan terlalu kering atau tegang, tu yang senang mengelupas, naik gatal-gatal dan badan jadi tak selesa.

IbuElly jenis kulit berminyak. Baik muka atau badan. Kulit berminyak ni lain pulak fe'el nya. Kulit cepat berpeluh, senang naik jerawat badan, senang berbau. Tapi jangan risau, untuk itu ibuElly dah ada jalan penyelesaian. Kihkih.

      Korang yang rasa kulit badan kering ni. Selalu korang buat macam mana? Hadap je ke? Aduh, tak selesanya macam tu kan?

      Dah alang-alang korang guna skincare Cosmoderm tu, apakata korang guna sekali bodycare dia, set Vitamin E untuk badan (Body Exfoliating Scrub & Body Serum spf 15). Haa, itu diaaa!

      Body serum pun ada spf weh! Jangan ingat untuk muka je ada spf tau! IbuElly dah pernah cuba dah dua-dua ni. Serum badan dia berminyak sikit la sebab ibuElly ni KUAT BERPELUH, sebab tu macam berminyak kot.

      Tapi scrub badan dia ok. Bau lembut sangat!

      Lepas gosok badan dengan scrub, kulit jadi super lembut + wangi sangat! Satu tiub tu 125 ml, rm13.90 aje.

      Bukan setakat lembut kulit, hilangkan bau badan, scrub ni juga kalau korang rajin amalkan, dia boleh pudarkan parut di badan juga tau.

      Lepas mandi, sapu pulak dengan serum badan spf 15 tadi tu, haa lagi la umphhh kesan dia! Tapi biasa la weh, benda-benda macam ni kena konsisten & rajin! Kalau pakai kejap-kejap mana gaya nak hilangnya parut tu?

      IbuElly now kurang berserum badan. Scrub badan tu rajin. Hehehe. Jap nak tunjuk gambar ada tak. Maklong lah, Isnin ritu fon anta repair, data semua dah masuk dalam OTG Pendrive. Tapi bila nak restore balik udah takmau pulak. Emmmm.

      Sat eik nak cari :

Alahai, kedai Shopee je jumpa. Kahkah! 

      Tah bila la nak pergi balik kedai tu minta diorang restore balik data dari pendrive ni haa. Nak keluar tu ya Allah malas yakmat! 

      Dalam Shopee ni pun ada set vita E tu. Haa kejap la ibuElly screenshoot sat eik. 

Haa jumpa pun! 

      Haa ni rupa dia kalau korang nak purchase kat Shopee ibuElly eik. Macam biasa belian rm40  & ke atas, dapat lah FREE SHIPPING! Korang memang suka benda-benda free ni kan? Tau dah! Hihi. 

      Nak lagi senang, korang boleh wasap ibuElly terus di 0175604426 ataupun korang boleh ke instagram, cosmoderm_personalcare atau lagi satu boleh ke page facebook, Cosmoderm IPOH 

      Haa jangan segan-segan la nak contact ke eik. Kalau nak beli terus pun lagi bagus! 🤗🤗😍

Ok babai. Sayang kulit tu. Jangan nak guna produk tak tentu hala tau. 


Tuesday, 23 April 2019

April 23, 2019

Hadiah Berpantang Paling Best!

Hadiah Berpantang Paling Best!
Assalamualaikum semua.

      Ok lah tengok tajuk pun tahu dah kan ibuElly nak cakap pasal apa?

      Biasanya apa hadiah-hadiah yang korang akan bagi pada ibu berpantang? Haa, ibuElly tahu!

Biasanya kita ni terlintas nak bagi hadiah untuk baby je kan? Jarang kita bagi hadiah dekat si ibu kan? Kesian ibu. Walaupun dia tak cakap, tapi jauh di sudut hati si ibu mesti si ibu pun teringin nak hadiah kan?

      Nah, ibuElly tunjuk hadiah yang sesuai untuk dihadiahkan kepada ibu berpantang.

Bukan kawan je boleh bagi kat ibu berpantang ni, tapi para suami pun boleh tau bagi kat isteri masing-masing!

      Jom check it out apa yang menarik tu!

Set berpantang untuk ibu BERSALIN NORMAL

      Haa gambar kat atas tu sesuai dihadiahkan untuk ibu bersalin secara normal. 

      Set ni best tau sebab dia ada item untuk kegunaan ibu dan bayi sekali. Cosmoderm memang TAK PERNAH pilih kasih tau. Ada untuk ibu, ada lah untuk si anak 😋

Item dalam set ni ada :

✔️ Lotion Talc
- sesuai untuk ruam susu, ruam lampin, dan lebih sesuai untuk kanak-kanak. 

✔️ Magic Body Lotion
- untuk keselesaan ibu-ibu semasa dalam pantang. Kurangkan kegatalan dan mengurangkan bau badan. 

✔️ Krim Vitamin E 3000 IU
- Untuk disapu pada stretch mark dan boleh juga disapu pada kulit wajah juga! Berseri-seri wajah si ibu nanti! 

✔️ Pencuci Intim Manjakani
- Untuk cucian di kawasan intim. Bagi merawat luka dan mengetatkan kembali miss V. Bau Manjakani yang lembut dan dingin tu jugak akan memberi keselesaan buat si ibu. 

      Selain tu, ada juga set berpantang untuk ibu yang bersalin secara pembedahan. 

Item dalam set ibu berpantang (untuk kelahiran secara pembedahan) lebih kurang sama je macam set ibu bersalin normal. 

Cuma ada tambahan Minyak Vitamin E 30 000 IU je. 

✔️ Minyak Vitamin E 30 000 IU
- Kandungan Vitamin E yang paling tinggi bagi merawat parut pembedahan pada perut ibu. Bukan setakat parut ceaser, stretch mark pun boleh! Campur pakai dengan krim 3000 iu tadi, lagi umphhhh! 

Set berpantang untuk ibu bersalin secara pembedahan

      Sama kan? Haa si ibu dapat hadiah macam ni, barulah tak stress masa berpantang. Sebab dia tahu ada juga yang menghargai usaha si ibu bertarung nyawa melahirkan seorang khalifah ke dunia. 😊

      Kalau kita sendiri dapat hadiah macam ni masa dalam pantang, kita pun seronok kan? 

      Berbunga-bunga je hati ni kan? 

      Nak dapatkan set macam ni senang je kalau korang contact terus ibuElly. Nak ibuElly bungkuskan dalam hamper pun boleh takde masalah! 😍 

Best kan? Haa boleh contact ibuElly kat 0175604426 kalau nak senang. Wasap je terus kan. Nak godek-godek barang Cosmoderm lain boleh scroll kat Cosmoderm IPOH atau boleh tengok kat instagram cosmoderm_personalcare 

      Haa jemput cuci-cuci mata tau. Sambil cuci mata boleh grab sekali. Kihkih. 


Sunday, 10 March 2019

March 10, 2019

Nak Pudarkan Jeragat Cara MUDAH?

Nak Pudarkan Jeragat Cara MUDAH?
      Assalamualaikum. Aku tanya apa khabar? Aku tanya apa khabar semua? Sihat ke korang? Dah mula musim panas membahang ni, rajin-rajin minum air masak tau.

      Jangan kerap sangat minum air manis dan ais. Sekali sekala minum air masak biasa sama.

      Masa tengah sibuk layan prospek, jiran ibuElly sebelah rumah panggil ajak membawang. Ehh menyembang. Hehehe.

      Biasa la kan waktu cuti, mesti nak release stress release tension dengan berbual-bual dengan jiran sebelah. Kita ni dah la takde kawan. Hahaha. Harapkan jiran tetangga jela. Tu pun mujur ramah boleh bawak kawan 🤣

Tudiaaa nampak sangat terdesak nye kan. Hahahaha!

      Ok jiran ni ada la tanya produk Cosmoderm untuk kulit berjeragat. Kulit dia ni gelap, mungkin kalau dari jauh memang tak nampak.

      Tapi tak semestinya tak perlu dijaga weh! Umur pun dah masuk 30-an, kenalah jaga kulit muka dari sekarang. Takkan jeragat tompok seketul besar macam tu baru nak gelabah kan?

      Jadinya dia minta ibuElly cadangkan set yang asas atau basic je dulu. Sebab low budget katanya. Nak beli full set tak mampu lagi. Tapi sebenarnya tak sampai rm200 pun kalau full set tau. Memang berbaloi sebab tahan lama, murah daripada produk lain di pasaran & halal pulak tu.

Ok ke Ok?

Haa set asas yang ini je
      IbuElly suggest la kat dia yang ini. Ni memang yang paling basic dia boleh ambil untuk pudarkan jeragat. Lepas tu senang sebab benda ni perlu pakai waktu malam je. 

      Mudah la bagi wanita bekerja macam jiran ibuElly tu haa. Sebab siang-siang mana nak sempatnya pakai macam-macam kan? 

      Malam-malam lepas dah siapkan kerja rumah barulah onz nak pakai ni semua. Hehehehe. 

Ada sebab penting kenapa korang patut cuba produk Cosmoderm siri Luminous Pearl ni tau. Jom check it out. 

🔴🔴🔴🔴🔴🔴

Active-G, Active-G, Active-G! 

Apa yang ibuElly melalut daripada tadi? Kenapa Cosmoderm warna MERAH tu je ibuElly claim boleh CERAHKAN KAWASAN BERPARUT dan BERJERAGAT? 

Kenapa, kenapa, kenapa? 

Sebab Active-G tu sebenarnya ada 👇

😱 Vitamin A
😱 Apple Stem Cells
😱 Bearberry
😱 Rosehip Oil
😱 Vitamin B3
😱 Dragon's blood
😱 Glutathione
😱 Vitamin E

Owh patut lah! Agen pemudaran parut (Vitamin E & Rosehip Oil) pun ada.

Omgg, ibu bangga! Tengah santai-santai dalam bilik pun periksa tengok ada tak agen-agen ni semua dalam produk korang pakai?

      Kalau takde, mula la cari produk-produk yang ada kandungan macam ni. Kalau malas, kau tekan je 0175604426 ni haa dia akan terus tunjukkan jalan yang benar!

🔴🔴🔴🔴🔴🔴

Benda-benda ni semua jangan risau, in shaa Allah tak datangkan kesan sampingan pada masa akan datang. Sebab Cosmoderm ni CEO dia hanya guna bahan semulajadi & halal je. Jadi jangan risau. 

      Nak tengok testimoni lain tak? 

Fresh from microwave

Tahan 5 bulan weh! 

      Testimoni lain kalau nak tengok haa kau terjah la instagram ibuElly, cosmoderm_personalcare ataupun kat page facebook, Cosmoderm IPOH boleh? 

Nak cantik kena rajin tau. Jangan malas! 





Thursday, 28 February 2019

February 28, 2019

Tips penjual online!

Tips penjual online!
      Assalamualaikum korang! Sihat ke? Cuaca panas sangat sekarang ni weh. Minum air banyak dan kalau boleh, kurangkan aktiviti luar eik.

Anak ibuElly pun dari Isnin tak sihat. IbuElly pun baru baik demam je ni. Dah 3 hari kelas asyik bertangguh. Nak buat macam mana kan. Kang berjangkit pulak dengan anak-anak pelajar.

      Sakit, sakit jugak. Tapi marketing tetap jalan. Yela, selain buat biz hometuition, ibuElly buat biz Cosmoderm jugak. Korang tahu kan? Hehehehe.

      Korang pernah dengar COPYWRITING? Apa tu? Tahu ke tak? Copywriting ni ayat iklan berbentuk penceritaan. Instead of kita layurkan gambar pastu minta orang pm kita, kita buat cerita pastu post kat media sosial. Cerita kita tu berkaitan dengan produk yang kita jual tu la. Di akhir penceritaan, kita selitkan sekali produk kita jual tu. 

      Sebabnya media sosial ni tempat kita berinteraksi, berkongsi cerita, berkongsi pengalaman, dan macam-macam lagi berkaitan hidup dan aktiviti harian kita.

      Kalau kita asyik post iklan menjual je, orang akan bosan dan lama-lama scroll iklan kita macam tu je. So apa kita nak buat untuk tarik minat pembaca? Dengan storytelling la. Hehehehe.

◾◾◾

Contoh hardsell :

Awak, kita jual produk kecutkan jerawat sepantas 2 saat. Jom la cuba!

Contoh softsell :

Alamak, esok nak pergi temuduga dan-dan lah tumbuh jerawat! Bukan satu, tiga pulak tu! Arghhhhhh!

Mengapa ini berlaku? Apa dosaku?

Ehh, rileks la. Buat apa nak gelabah? Kan ada ubat jerawat Anti Blemish Express Cosmoderm dalam laci.

Dah lama tak pakai sebab jerawat jarang-jarang datang melawat. Tapi kenapa la dalam banyak-banyak hari, hari ini jugak dia nak datang! 😞

Dah la. Baik sapu nipis-nipis ubat jerawat ni sebelum tidur. Esok licin lah tu!

◾◾◾

      Nampak tak beza hardsell dan softsell? Softsell lebih kepada memujuk, kita tarik perhatian pembaca untuk terus membaca cerita berunsur iklan kita tu.

      Maksudnya pembaca tak sedar pun yang story tu sebenarnya iklan. Tapi kalau hardsell, memang kita campak iklan sebiji-sebiji kat muka diorang. Hahaha.

      Maksudnya diorang memang tahu yang ayat tu iklan.

      Jadi, selama ni korang jenis yang nacam mana? Hehehehe.

Ni ibuElly nak share buku copywriting yang best. Ada 176 contoh ayat iklan storytelling dalam ni yang korang boleh copy, edit dan paste ke media sosial korang. Tak susah pun. Tapi syarat dia WAJIB rajin la.

Ni ebook tau. So lepas beli korang boleh print sendiri. 

      Penulis ni (hafiz mansor) memang ada ramai followers di fb. Memang terkenal dengan skill copywriting dia yang power dan kelakar. Hihihi. 

      Korang nak try ubah skill korang? Bosan la asyik-asyik ayat menjual yang sama je kan. Ce ubah sikit. 

      Kalau korang serius nak berubah, klik link ni : ebook copywriting

In shaa Allah, korang boleh baca penerangan yang ada kat situ dan boleh terus beli! 

Selamat mengulangkaji! 

Friday, 22 February 2019

February 22, 2019

Nak pudarkan parut cara pantas macam mana?

Nak pudarkan parut cara pantas macam mana?
    
Masa ni lepas baik demam campak. Jun 2018

Assalamualaikum. Apa khabar korang? Sihat?

Haa, ibuElly tahu korang memang suka sangat tajuk ni kan. Suka sangat nak cara PANTAS sangat tu. Kahkah.

      Ok pantas tu takde la pantas sangat. IbuElly dah buat eksperimen kat kulit sendiri. Rasa macam ok la boleh tahan cepat la untuk produk semulajadi dan bebas bahan kimia merbahaya ni untuk menampakkan kesan dia.

      Kalau kau nak yang jenis 2-3 hari nampak kesan tu, baik kau pakai KRIM TIMBANG KILO yang warna warni tu je. Kahkah. Ala kau ni gurau pun tabole. Kenapa serius sangat?

Ok la taknak cakap banyak sebab korang pun nampak macam dah tak tak sabar sangat dah tu kan.

◾◾◾

Ok ibuElly terangkan langkah demi langkah ye macam mana korang nak dapat kesan pantas pudarkan parut ni. Laa tanya lagi? Guna Cosmoderm la apa lagi cekk oii!

1) MESTI kena rajin scrub kulit! 

Ini WAJIB! Sebab bila kita scrub kulit, secara tidak langsung kita akan buang sekali sel kulit mati dan kotoran di atas permukaan kulit tu.

      Ni bukan apa. Untuk licinkan dan bersihkan pori-pori kulit agar segala produk yang kita pakai lepas tu akan meresap elok ke dalam kulit.

      Kesannya, of course la kulit akan jadi lebih halus, cerah (sebab tona kulit dah sekata) dan licin.

IbuElly guna yang facial scrub. Sebab kulit berminyak. Kalau kulit korang kering atau normal, boleh guna yang magic exfoliating gel. Sama je fungsi. 

2. Kena rajin pakai serum! 

      Haa, sapa kat sini dah mulakan rutin pakai serum setiap malam? Serum ni tekstur dia lagi halus daripada pelembap. Kalau pakai serum ni lagi senang dia nak meresap ke dalam kulit. 

      Bayangkan masa korang tidur, serum ni tadi akan bekerja keras untuk membina semula sel-sel baru yang dah banyak sangat rosak pada waktu siang tadi.

      Kita tidur, dia buat kerja. Perghhhh, dah tentu-tentu lah kulit jadi flawless habis! Nak lagi berkesan untuk pudarkan parut, guna serum yang ada kandungan vitamin E, rosehip oil dan juga vitamin A. 

Sebab bahan-bahan ni yang paling utama untuk pudarkan parut tau! IbuElly of course lah guna yang ini aje 👇

Serum pencerah siri Luminous Pearl Cosmoderm. 

3) Sapu krim parut tiap-tiap malam! 

      Haa, ni lagi lah WAJIB! Dah kau nak pudarkan parut, takkan nak pakai krim jeragat pulak kan? 

      Mesti lah kena ada krim parutnya. Krim parut ni kalau dalam produk Cosmoderm, ia adalah daripada siri vitamin E (kuning). 

      Siri kuning ni bagus sangat sebab nilai IU dia tinggi weh. IU ni maksudnya International Unit. Untuk kita tahu berapa banyak kandungan Vitamin E dalam sesuatu produk. Cuba periksa produk hilangkan parut yang korang pakai sekarang ni berapa IU?


Haa, ni set asas je tau. Ada pelembap + serum sekali. Senang je pakai ni, janji kena konsisten SETIAP MALAM! Baru dia jadi. Kalau setakat pakai selang-selang pastu kau claim kata ibuElly pentipu, aii cili jari tu nanti! 😜

      Ni ada yang ful set kalau korang jenis kulit NORMAL atau NORMAL TO DRY tau. 



Beza hanya pada pelembap dan serum je. Yang lain semua sama. Serum dia tu untuk kulit sensitif pun boleh guna tau. BEBAS PEWANGI. 

4) Bersihkan kulit guna penanggal mekap

      Yang ini ramai yang suka salah faham. Even korang tak makeup pun, korang tetap kena bersihkan kulit sebelum guna pencuci muka tau. 

      Sebab guna pencuci muka sahaja tak cukup. Sebab tu skincare Korea ada selitkan sekali double cleansing (iaitu guna oil cleanser). Pencuci muka tak cukup kuat nak tanggalkan kotoran lagi-lagi kalau korang yang memang suka mekap tu. 

      IbuElly yang tak mekap ni pun memang gigih bersihkan muka guna makeup remover. Apatah lagi korang yang selalu mekap kan? 

Kantung minyak pun dia boleh bunuh kasi meninggal. Jangan main-main weh! 

◾◾◾

      Ok ini tips kulit daripada ibuElly. Buat eksperimen sendiri, dan alami sendiri. Bukan main sauk testimoni daripada pelanggan tau.

Ni kalau tak silap masa bulan September ke Oktober. Allah lupa la pulak. Tapi nampak kan parut pudar? Sori eik, no makeup tebal atau foundation ok! Masa ni malas sangat ku pakai pelembap Tea Tree Oil aje.

      Kalau korang nak kesan macam ni, kena cuba dan KONSISTEN! Bukan pakai selang 2-3 minggu ye. 

Kalau korang malas nak keluar cari semua barang ni, haa kau klik je kat nombor telefon ibuElly ni terus wasap tau : 0175604426

      Dan kalau nak ambik masa tengok-tengok, boleh jenjalan kat fb page : Cosmoderm IPOH

Atau kat instagram pun boleh : cosmoderm_personalcare

Selamat survey-survey ya! 








Tuesday, 19 February 2019

February 19, 2019

Malas nak gores-gores kupon letak kereta? Online aje!

Malas nak gores-gores kupon letak kereta? Online aje!
      Assalamualaikum. Ohoi lamanya ibuElly tak menulis kat sini kan. Busy sesangat ni maklumlah dengan kelas tuisyen lagi, anak-anak lagi. Hehe (macam kau sorang je ada anak)

Harini ibuElly nak share pasal kupon parking atau Bahasa Melayu dia, kupon letak kereta. 

      Ala, yang kena gores-gores tu. Yang korang malas sangat nak buat tu kan. Kahkah. (sama la macam iolss)

      Jadi harini ibuElly nak share sikit macam mana kita nak bayar untuk parking dengan hanya klik dan klik sahaja!

Jom ibuElly share kat bawah ni.

Pergi dekat google playstore atau applestore dan install apps ni. 

1) Taip negeri masing-masing

Cuba taip je ' negeri ' korang dan diikuti dengan ' park '. Contoh :

" Selangor park " 

Apa yang keluar kat apps tu haa cuba tengok satu-satu eik. 

2) Daftar korang punya details kat apps
Ni contoh Majlis Bandaraya Ipoh punya

Tulis je maklumat yang dia nak tu. Senang je kan? 

3) Selesai daftar, ready untuk bayar


Untuk pertama kali guna, apps ni akan minta korang topup sebanyak rm10 paling minimum. 

Ya, dia bukan macam kupon biasa. Yang korang boleh beli sama ada kuning (rm3.50) atau merah (tak ingat berapa ringgit). Ohh ya, ni untuk Ipoh sahaja tau. 

4) Log masuk ke online banking dan topup! 


Pilih bank mana korang nak guna untuk bayar

Log masuk! 

Lepas dah bayar, dia akan bagi resit macam ni. 

5) Dah boleh guna! 

#ibuElly dah try untuk kali pertama guna kupon online ni. Ok la senang juga yang penting, JANGAN LUPA  je. Hahahaha. 

Yela selalu kita nampak kupon parking depan mata, boleh terus gores. Kalau online ni takut lupa je terus kereta. Haha. Tapi keluar dari kereta baru key in pun takde masalah. 

Well, takkan tukang cek tu terus melompat depan mata kita kan?

Minimum memang boleh guna bermula daripada 1 jam. 30 minit not available. 

      Lagi satu yang best, kupon online boleh guna satu negeri. Kalau kupon gores biasa tu, lain kawasan kena beli kupon lain-lain. 

      Kita tak boleh guna kupon area Ipoh kat area Manjung kan? Kena beli yang Majlis Perbandaran Manjung punya. Kalau tak sia-sia kena saman. Kihkih

◾◾◾

So, korang faham tak step yang ibuElly tunjuk ni? Korang cuba taip yang negeri korang punya kat apps store. Rasanya sama je langkah dia. 

Korang cuba nanti ok?