Rawatan asas untuk KULIT BERMINYAK? - IBU ELLY DI SINI

Sunday, 6 January 2019

Rawatan asas untuk KULIT BERMINYAK?

Assalamualaikum wbt. Apa khabar orang kampung? Lama sudah tak berjumpa. Ewahh menyanyi pulak. Hahahahaha.

      Amacam kulit korang tahun 2019 ni? Masih sama macam dulu ke? Dah penat cari alternatif lain tapi masih macam tu ke?

Sabar, sabar.

      Dalam dunia ni, tiada masalah yang tak dapat diselesaikan. Tiada sakit yang tiada penawar melainkan mati. Allah tazkirah pulak dah. Tadi nyanyi. Hahaha

      Siapa sini ada masalah kulit yang sangat-sangat berminyak? Tak best kan? Rasa tak selesa, pakai apa pun rasa macam tak lut. Nampak berkilau dari jauh, lepas tu siap la JERAWAT INTAI-INTAI CARI TEMPAT BERTEDUH atas kulit kau.

Emm, menurut pengalaman #ibuElly dulu, ni yang #ibuElly buat bila kulit terlampau berminyak!

Tahun 2017 punya kulit. Masya Allah rasa nak benam diri sendiri dalam lumpur! 

1) BEBASKAN KULIT DARIPADA SEBARANG SOLEKAN
Ya, ini lah ibuElly buat dulu. Plus ibuElly memang tak gemar sangat makeup makeup ni. Tak pandai pun ye. Hahahaha. 

Jadinya keluar rumah pun, hanya guna sunblock dan pelembap. Kang naik jeragat pulak. 

2) RAJIN SAPU GEL ALOE VERA
Ala, dulu-dulu kan popular gel aloe vera yang bekas hijau tu. IbuElly suka letak dalam peti sejuk. Tiap-tiap malam sapu sebelum tidur. Biar sampai pagi. 

Masa pakai tu masya Allah sejuknya muka! Best sangat perasaan tu rasa macam dibelai-belai je. 

Ala beli kat Shopee atau Lazada pun boleh. Murah je yang tu. 

3) SENTIASA SEDIAKAN TISU UNTUK LAP PELUH
IbuElly ni sejenis makhluk yang kuat berpeluh. Kalau dah siap tu MESTI kena keluar rumah dah. Tak boleh melenggang kangkung dalam rumah lagi. 

5 saat lepas bersiap je pun ibuElly dah mula berpeluh. Siap sedia tisu. Nanti bila muka berpeluh, campur pulak dengan bedak dan makeup yang kau pakai, pori kulit jadi tersumbat. Tu yang buat naik jerawat! 

4) PILIH PRODUK PENJAGAAN KULIT YANG SESUAI DENGAN JENIS KULIT, BUKAN MASALAH KULIT
Ni paling ramai orang silap. Kulit berminyak dan berparut, sibuk nak rawat dua-dua. 

Kau tahu tak biasanya produk untuk parut ni agak berminyak? Dah kalau gabung dengan minyak sedia ada kat kulit kau, tak ke berlawan bergendang nanti? 

Lepas tu mula la jerawat berlumba-lumba nak tawan hati kau 🤣

Kalau kulit berminyak, jangan pulak beli skincare untuk kulit normal. Bahan-bahan dalam tu mungkin tak sesuai untuk kulit berminyak macam kita. Sedar diri sikit ye

◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾◾

Haa tu lah antara cara-cara ibuElly kawal minyak kat kulit muka. Tak senang tau, tapi tak susah juga. Kau nak cantik, kena la usaha sikit. Kau ingat kulit kau ni tabah sangat boleh buat semua benda sendiri? 

Set anti jerawat

      IbuElly setia dengan set ni. Dah nak masuk 2 tahun pun. Best sangat sebab harga pun MURAH, TAHAN LAMA dan yang penting HALAL! 

Kau tahu lah ibuElly ni memang KEDEKUT orangnya. Nak yang murah-murah je semua. Hahaha

      Tapi kalau korang risau nak pakai full set, takut tak sesuai, boleh pakai yang ini. 

Untuk kawal minyak

      Kalau kulit korang berminyak tapi jerawat jarang-jarang naik, boleh guna set asas ni haa. 

      Set asas ni ada CLEANSER, TONER dan PURIFYING MASK Tea Tree Oil Cosmoderm.

      Cleanser dia best tau takde la berbuih macam sesetengah cleanser. Mungkin sebab Cosmoderm ni tiada sls dan sles. Sebab tu takde buih. 

      Toner dia pun tak pedihkan kulit. Rasa segar je lepas sapu ke muka. Bau pun best lembut je takde la macam bau ubat sangat. 

      Yang last ni mask dia. Bau mint-mint gitu. Rasa sejukkk je kulit kau lepas sapu. Tunggu 15 minit, lepas tu bilas! Fungsinya untuk sedut segala jenis minyak yang bertapak kat muka kau tu. Jerawat pun BOLEH KECUT tau! 

Walah! Rasa macam salji dibaling-baling je ke muka. Dah la jima wei tahan sampai. 2-3 bulan. Macam mana la ibuElly nak berpisah dengan Cosmoderm ni kau bagitau sikit?

Ni rangkaian produk Tea Tree Oil Cosmoderm. Bb cream dia pun best ibuElly guna tau! 

Rasa dah konfiden tak nak guna set asas ni? In shaa Allah kau takkan menyesal punya! 

Meh scroll lagi kat :

Facebook personal - Elifa bt Ismail
Page facebook - Cosmoderm IPOH
No telefon - 017 560 4426 





No comments:

Post a Comment