May 2019 - IBU ELLY DI SINI

Wednesday, 15 May 2019

May 15, 2019

Trip Hatyai 2019! (PART 1)

Trip Hatyai 2019! (PART 1)
      Assalamualaikum bloggers. Alhamdulillah, akhirnya terbuka juga hati ibuElly nak buat entry pasal trip ke Hatyai itu hari. Bapak la padahal trip ni bulan Januari lepas kot. Kahkah!

Trip ni ibuElly pi ramai-ramai dengan geng-geng ibu-ibu je. Konon nak ber'me time' kami warga ibu sahaja jalan-jalan,cuci mata, shopping-shopping. Hehehe. Best ke? Best la. Tapi lagi best kalau ada suami dan anak-anak. Dasar tak boleh tinggal keluarga. Hahaha.

      Trip ni kitaorang pergi under agen. Means bukan pergi terjah sendiri macam tu jela. IbuElly join trip kawan ni. kawan dalam kelab Citra suami. Group wife-wife aje. Jadi la kan, jenjalan ngan kengkawan lagi best daripada berjalan entah dengan strangers mana. Hihihi.

      So tanpa membuang masa lagi, ayuh la kita menikmati suasana di Hatyai Januari 2019 yang lalu. Walaupun dengarnya masa tu Thailand ada pengeboman bagai, tapi ahhh! Kami redah juga! Hahaha! Well, kami kan otai??

Mula-mula, mesti la kena tukar duit dulu,

      Masa Januari 2019, ibuElly tukar rm300 dulu kat Malaysia. Lagi rm200 tukar kat sana, Rm300 ni dapat la 4000 baht masa tu. Jadi la kan, buat bekal dulu. Agagk-agak tak cukup, baru tukar, hahaha! Bukan la cukup-cukup rm300 dapat 4000 baht tu. rm316 rasanya. Now tak tahu la sebab currency berubah-ubah setiap hari kan, Kena pergi tanya la.


Kami naik ETS je ke Padang Besar. Lepas tu ada agen yang akan tunggu kami kat sana, Tak naik flight bagai pun. Kata nak trip bujet kan? Haa memang bujet la ni, Hahaha. Tapi best. Seumur hidup ni ibuElly tak pernah lagi naik ETS. Gila laju ETS ni macam kereta viva ibuElly daaa.. Kihkih.

      Msa ni pukul 1.30 pagi. Ye, kami naik train pagi-pagi buta. Sebab nak kejar sampai sana awal sikit. Siang-siang baru syiokk jalan-jalan kat sana. kalau gerak malam dari Malaysia, sampai sana pagi sangat pulak. Beza masa Malaysia dengan Thailand ni sejam je pun. Makanya elok sangat la kami gerak pagi dan sampai sana Subuh. Lepas tu boleh la jenjalan kan? Bijak tak kami?

 Group dari Ipoh kami ber4 je, Yang lain semua naik train dari batu Gajah. Deme semua orang Ayer Tawar. Tu pasal naik di Batu Gajah.

 Untuk trip ni, ibuElly bawak bonda tersayang. Saja ajak, ingatkan taknak, Hahah. Tajaan sepenuhnya ditaja oleh ibuElly 💗

Laju ke tak laju ETS ni wei? Tapi best la tak rasa apa pun. sedar-sedar dah sampai Negeri lain. Hahaha.

Kami 10 orang semuanya

      Sebab pakej yang kami ambik ni rm1800 termasuk penginapan, van dan insurans. Jadi kalau nak murah, rm1800 share la 10 orang. So sorang just bayar rm180 jela. Hehe. Ohh ya pakej kami ni pakej 2 hari 1 malam, Tapi serius tak cukup wei! So korang pergi la 3 hari 2 malam. Hahahah.

      Sampai je kat Padang Besar punya stesen kereta api ni, korang kena jalan tau sementara nak sampai ke Thailand tu. Van kitaorang ada tunggu kat sana. Adoi dah la tangga bertingkat-tingkat. Jauh pun ye. Memang bergegar ni semua lelemak ibuElly yang dah terperam lama dalam badan ku ini haa. Tapi takpe juga kan. Warm up dulu sebelum nak jenjalan jauh lagi ni. Hahahaha.

Jenuh jalan. Hahaha.

Van kami kat sana.

      Pemandu kami ni orang Thailand Muslim tau. Pandai cakap Melayu, bawak tempat makan halal, dan yang paling best dia bawak ke tempat yang murah-murah je! Kahkahkah! Kitaorang panggil dia Man. Hensem,tinggi lampai, tapi AWAS! Dia sudah berpunya, Dah kawen wei, ada anak sorang rasanya.

Jom cekidaut keadaan dalam van macam mana :

 Besar sangat! Memang muat kami 10 orang dalam tu. Dan van sangat selesa ok!

 Masa ni masing-masing kol keluarga bagitau dah sampai. Walaupun pukul 5 pagi. Hahaha

ibuElly duduk depan. Gila kuat dapat ekon. Hahaha.

      Ohh ya. IbuElly ke sini pakai passport warna hijau tu. Passport berkumpulan deme kata. Passport ni maksimum boleh buat 20 orang. Kena lantik sorang ketua, sebab gambar ketua kena duduk dekat depan sekali. Adoi gambar passport takde la pulak. Passport gini tak boleh jalan jauh-jauh kata deme. Setakat dekat-dekat ngan Malaysia ni boleh la. Harga sama macam korang buat yang 5 tahun tu, cumanya boleh la share 10 orang. rm200 bahagi 10 orang rm20 seorang je kena bayar. Memang bujet betul ni. Hahahaha.

Lepas dah cop passport

Man bawa kami bergambar kat sini dulu sebelum betul-betul masuk Thailand. Hehehe. Paham-paham je Man ni perasaan orang pempuan macam kami yang suka bergambar. Hahaha.

      Lepas tu kami solat Subuh dan Man bawak kami breakfast jap, Lepas breakfast baru la kami ke hotel. Jom la cekidaut gambar apa lagi. Hahahaha.

 Kami makan berempat ni

 sup ikan

strawberry bread

      Kat sini makan ok, harga tak mencekik darah sangat. Tempat ni Man yang bawak. ibuElly belanjakan kat sini kurang 100 baht. Yela makan pagi je pun. IbuElly jenis tak boleh makan berat pagi-pagi. kang sakit perut. Hihihi.

Ok korang ibuElly stop sampai sini dulu. nanti ibuElly sambung Part 2 eik. Boleh? Rasa panjang sangat pulak nak habiskan semua dalam satu entri. Kosabar jap eik.

TO BE CONTINUED...............


Tuesday, 7 May 2019

May 07, 2019

HOGA Gaharu Tea Valley Gopeng, Perak

HOGA Gaharu Tea Valley Gopeng, Perak
      Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, masih diberi peluang untuk kita sambut Ramadhan in shaa Allah.

      IbuElly nak share tempat best yang korang boleh pergi di sekitar Ipoh bawak anak-anak atau nak jalan-jalan tenangkan fikiran. Hehehe.

      Sebenarnya adik ibuElly yang cerita dan bagitahu tempat ni menarik. Selalu je lalu, tapi tak pernah terfikir nak singgah. Hehehe. Tempat ni ala-ala macam kat Cameron la tapi idak la sejuk macam kat atas nun. Kihkih

      Masa ni ibuElly stress sangat sebab baru lepas keguguran. Kalau tak dah ada 4 orang askar cilik dah sekarang. Tapi apakan daya, Allah Maha Mengetahui. Ada la tu plan lain Dia nak ibuElly ikut. Alhamdulillah, 2 askar cilik ni cukup untuk mengubat luka ibu. Kebetulan pulak ibu cuti, boleh la reward anak-anak.

So here we go!

Kat Gopeng, Perak

      Tempat ni ada signboard nye tepi-tepi jalan. Tapi tak pernah terfikir pun nak singgah. Sebab tengok macam takde apa yang menarik. Tapi itulah dia, tak kenal maka tak cinta. Adik ibuElly yakni maksu diorang, dah pergi ngan tunang dia. So balik tu dia review la Gaharu Tea Valley ni haa. Katanya syiokk kalau bawa anak-anak. Tempat bergambar pun cantik. 

Van yang kami naik

      Sebab kat sana, kawasan berbukit bukau. Kereta memang tak boleh naik. Park kereta kat bawah, van mereka akan bawa kita naik. Best tau van dia besar, boleh muat dalam 8-10 orang. Aircond dia pun kuat nak meninggal. Selesa! 5 bintang! 

Kena beli tiket dulu

Tiket dia murah je. Takde la jenis cekik darah punya. 

Dewasa : rm10
Kanak-kanak : rm5

      Setiap belian tiket, akan dapat satu uncang tea secara PERCUMA. Ala, teh Gaharu tu la. Best kan? Oh ya nanti lepas turun bawah pun, korang boleh rasa Teh Gaharu ni secara percuma. Kami haritu minum bergelas-gelas. Kihkih

      Perjalanan naik atas tu dengan van makan masa nak dekat sejam juga. Best tau boleh tengok view menarik juga. Pemandu van pun akan terangkan juga serba sedikit tentang pokok Teh Gaharu ni. 

Hentian pertama

      View kat sini sangat-sangat cantik. Sebenarnya sini kedai makan. Kami pergi hari Isnin, so kedai ni tak bukak. Kata pemandu van, kalau weekend memang ramai sangat orang, dan kedai ni beroperasi la. 

Tempat duduk

      Kayu ni diorang jual tau. Dalam rm200-rm400 gitu la range dia. Kalau korang teringin nak letak kat rumah, boleh la tanya pemandu van tu macam mana nak beli.

Kat tingkat 2. Masih di pitstop pertama. 

Pitstop kedua

      Kami pergi bagi ikan makan pulak. Tempat kami pijak ni, bawah dia ada ikan. Boleh bagi ikan makan juga. Makanan ikan pemandu van ada jual. Rm3 satu plastik. 



      Ni pitstop kedua. Kat sini memang view dia cantik. Bawa anak-anak kecik memang best. Senang sangat diorang kagum tengok pokok-pokok dan replika haiwan. Hihihi. 

      Ada banyak lagi gambar menarik. Tapi malas nak letak. Biar korang pergi sendiri dan rasai pengalamannya. Hihihi. 

Pistop ketiga

      Sini best. Tempat dia redup. Anak-anak pun seronok sebab colourful sangat sini. Hehe. Memang Iskandar dan Dahlia teruja masa sampai sini. Memang banyak berjalan masa ni. Best sangat-sangat sambil berjalan, boleh bersembang dengan anak-anak. 

Pitstop ketiga

      Ni sebelum turun bawah ke tangga yang warna warni tadi. IbuElly pun tak perasan. Dah naik baru perasan ada ni. Apa lagi bergambar la. Hihihi

Pitstop ketiga

      Part paling best, bagi ikan makan la. Ikan-ikan kat sini pun warna warni. Teruja anak-anak bila nampak ikan-ikan ni. 

      Haa makanan ikan yang korang beli masa kat pitstop kedua tadi, simpan sikit. Sebab pitstop ketiga ni lagi banyak ikan. Jenuh pesan ke anak-anak suruh simpan makanan ikan ni. 

Turun bawah

      Kat sini la nanti boleh rasa teh Gaharu free. Masuk je dalam kedai dan tanya. Iskandar suka teh ni. Bergelas-gelas kecil dia minum. Yela, nak kisah apa.FREE kan. hahahah. Korang try la bawak anak ke sini. Best tau.

      Meh kita spam lagi gambar banyak-banyak. Jangan jemu la ye tengok gambar-gambar kami. Hehehe.

Paling tak boleh lupa, coklat ni la. Hehehe.

      Coklat ni asalnya ibuElly taktau pun ada skali. Kami nampak teh ngan aiskrim je. Tak nampak coklat pun. Tiba-tiba salesperson tu teringatkan coklat sebab nampak anak-anak ibuElly tu seronok sangat dengan teh. Kihkih.

      Jadi kami pun rasa la sikit tester dia bagi tu. yang bestnya pasal coklat gaharu ni, dia TAK MANIS LANGSUNG! Means bukan lah manis macam coklat Cadbury tu haa. Rasa dia kurang manis, ibuElly pun tak rasa muak sangat makan, Hehehe.

      Harga dia boleh tahan la. mahal sikit sebab organik kan, Sebab dengar pemandu ni dok exlain, katanya diorang memang tak guna racun serangga atau baja kimia tanam pokok-pokok gaharu ni. Serius la tempat ni cantik bangat! Bukan biashe-biashe tau!

Jom bawa anak-anak dan keluarga menikmati keindahan alam semulajadi!